Plante de gradina

#plantare trandafiri #trandafiri #gradina de trandafiri #trandafiri infloriti

Cum sa ai cea mai frumoasa gradina de trandafiri

Trandafirii sunt florile cele mai populare, renumite, raspandite si dorite flori din lume, datorita formei deosebite, varietatii de culori si parfumului exotic, de care nu te mai saturi. Nici o gradina nu-si va atunge potentialul maxim daca nu va avea cativa trandafiri in ea, asa ca nu mai sta pe ganduri si adu-i cat mai aproape de casa pentru ca trandafirii pot fi plantati aproape oricand.



Unde se planteaza trandafirii


In gradinile de trandafiri traditionale , aceste flori superbe sunt plantate dupa modelul unor forme geometrice. Trandafirii tufe sunt plasati in linii sau imprejurul gradinii, iar trandafirii cataratori sunt plantati de-a lungul gardurilor. Acesta nu este un motiv ca gradina ta sa fie la fel de statica si previzibila.

Cat timp trandafirii sunt plantati la distanta potrivita unii de ceilalti, gradina ta poate sa aiba orice forma, chiar si sa semene cu o insula, de exemplu. Singura regula care chiar trebuie respectata este ca trandafirii mai inalti sa fie plasati ori numai in mijloc, ori numai in margine.

Nu planta trandafirii langa copaci mari, deoarece sunt intoleranti la competitia radacinilor. O circulatie usoara a aerului le face bine , asa ca nu-i inghesui intre ei sau cu alte plante.

Zonele cu curenti de aer sau vant puternic ar trebui evitate, trandafirii avand nevoie de adapost in aceste conditii.

Daca-ti pui ambitia, poti avea o gradina de trandafiri chiar si pe balcon sau terasa, pentru ca acestia se dezvolta bine si in ghivece. Ia in considere achizitionarea unor jardiniere si ghivece spatioase. Trandafirii cataratori iti pot asigura chiar si un plus de intimitate, daca ii plantezi la limita de proprietate cu vecinii.


Nevoile trandafirilor


Trandafirii au nevoie de mult soare, sase ore pe zi cel putin, daca e posibil. Soarele de dimineata este mai bun decat cel de dupa-amiaza, asa ca trandafirii ar trebui plasati in zone care beneficiaza de soare mai ales in prima parte a zilei.

Trandafirii se vor adapta mai repede in zone cu sol moderat fertil, chiar nisipos, si le place ingrasamantul organic.

Pamantul cu un drenaj bun este esential pentru gradina de trandafiri. Daca solul din gradina ta este mereu umed, ar trebuie sa iei in considerare un sistem de scurgere sau a ridici cu cativa centrimetri deasupra solului zona in care plantezi trandafirii.

Trandafirii isi fac snguri toaleta, asa ca nu trebuie sa culegi cu petalele, frunzele sau florile uscate. Taierea se face o data la trei ani, spre sfarsitul iernii cand se taie cam 30 de cm pentru a incuraja inflorirea in primavara.


Cand se planteaza trandafirii


Desi se spune ca trandafirii se numara printre putinele flori care se pot plata in tot timpul anului (mai putin iarna), ideal ar fi sa ii plantezi primavara, dupa ce a trecut pericolul inghetului.

Trandafirii de ghiveci, insa, se pot planta oricand, dar evita, totusi, sa-i plantezi in timpul lunilor calduroase si secetoase de vara.

Un trandafir sanatos va inflori primavara si va avea flori pana la primul inghet de iarna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului