Plante de gradina

#recolta #sezon #patrunjel

Cum sa ai mult patrunjel pe parcursul sezonului

Patrunjelul este unul dintre cele mai apreciate zarzavaturi, nu doar pentru ca da o savoare deosebita mancarii, ci are si efecte extraordinare asupra sanatatii noastre.

De aceea este bine sa ai patrunjel proaspat tot timpul anului. Cum poti sa faci acest lucru?

Exista doua tipuri de patrunjel

In primul rand, trebuie sa stii ca exista doua feluri de patrunjel. Patrunjelul pentru frunze si cel pentru radacina.
Patrunjelul este o planta bianuala aromatica. Este un tonic general, un antioxidant puternic si un purificator al organismului. Este bogat in vitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila.

Cel crescut in ghiveci, pentru frunze poate avea o aroma exceptionala daca respecti cele cateva conditii de care trebuie sa tii cont cand cultivi patrunjelul.

Pentru a avea parte de patrunjel pe intreaga perioada a anului, vei afla ce trebuie sa faci pentru a obtine o recolta de patru ori mai mare decat de obicei. Semanarea si cresterea patrunjelului sunt cele mai importante etape.

Ce trebuie sa faci ca sa ai mai mult patrunjel

Dupa ce se seamana semintele de patrunjel, multi gradinari fac o greseala: cand verdeata creste, toti o ciupesc pentru consum. Daca sunt fire cu inaltimea de pana la 20 cm, acestea se considera deja prea dure si nu atat de gustoase ca cele fragede. Respectiv, gradinarii incepatori considera ca aceasta este prima si ultima recolta de patrunjel.

Iar pentru a obtine cel putin 3 recolte, atunci cand firele ating lungimea de 15-20 cm le tai cu foarfeca horticola, pastrand aproximativ patru centrimetri de tulpina.

Altfel, spus, trebuie sa pastrezi toate firele fragede din mijloc. Pentru ca ele vor sustine patrunjelul! In caz contrar, daca tai toate firele sub radacina, culturile se vor usca.

Dupa ce faci toate aceste lucrari de taiere si udare este indicat sa fie fertilizat cu humat de potasiu.

Peste o saptamana, te vei putea bucura de firele noi aparute. Astfel, pe parcursul unui sezon, poti face de 3-4 ori rezerve de patrunjel pentru iarna, ca sa consumi constant verdeata proaspata!

De ce este bine sa consumi patrunjel tot anul

Este verde, sanatos si benefic. Iar pe langa toate acestea, te ajuta sa-ti pastrezi greutatea. Patrunjelul contine vitamina A, C, K, vitaminele grupului B, acid folic, iar cel uscat are cantitati mari de fier, mangan, seleniu, calciu, magneziu, cupru.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare