Plante de gradina

# galbenele gradina # plantare galbene #galbenele

Cum sa cresti galbenele la tine in gradina

Galbenelele cu florile lor viu colorate portocalii, iti vor inveseli gradina de flori cu prezenta lor luminoasa, insa aspectul lor atragator nu este singur motiv pentru care ar trebui sa le cultivi; Ele sunt recunoscute pentru calitatile lor in tratamentul naturist, floarea de galbenele fiind folosita in prepararea uleiurilor si a pomadelor pentru ameliorarea iritatiilor pielii sensibile, asa cum este iritaria produsa de scutec bebelusului.

Planta are origini mediteraneene si datorita proprietatilor sale anti inflamatorii este folosita in tratarea ranilor, in vindecarea taieturilor minore, in Rusia fiind cunoscuta de exemplu sub denumirea de “penicilina ruseasca”; petalele florilor sunt comestibile si se utilizeaza in salate, carora le confera un gust deosebit.

Iata ce trebuie sa stii pentru a cultiva si a ingriji galbenelele chiar in gradina casei tale:

Cultivarea

Galbenelele pot creste pana la inaltimea de 60 de centimetri, florile lor deschizandu-se atunci cand vremea este insorita si uscata si ramanand inchise cand este nor si umezeala. Galbenelele iubesc soarele, dar in zonele cu veri extrem de calduroase, le prieste si semi umbra. Ele necesita o cantitate moderata de apa si daca productia de flori scade, poti sa tai planta pentru a stimula aparitia unei noi imbobociri.

Galbenelele se vor inmulti de la sine anual in majoritatea gradinilor asa ca nu le planta prea aproape una de cealalta. Poti sa plantezi semintele de galbenele primavera devreme sau toamna tarziu, pentru ca vor resista la putin inghet.

Recoltarea

Taie florile de galbenele in zilele calduroase si insorite pentru a obtine cel mai ridicat continut de rasina; recolteaza constant florile pentru a preveni planta sa isi canalizeze intreaga energie in producerea de seminte pentru ca acest lucru va face ca florile sa fie mai mici.

Atunci cand recoltezi galbenele, alege flori care tocmai se deschid dimineata, pana in pranz, si pune –le cat mai repede la uscat. Verifica in mijlocul florii pentru a te asigura ca este uscata, altfel va mucegi atunci cand o pui la pastrare. Pastreaza galbenelele uscate la intuneric, verificand din cand in cand sa nu reinceapa absorbtia umezelii.

Modalitati de preparare

Poti folosi florile proaspat uscate pentru a prepara creme, pomade, tincturi si uleiuri. sau le poti adauga direct in cada de baie.

Unele cercetari au indicat ca proprietatile anti inflamatorii ale galbenelelor pot ajuta in calmarea iritatiilor pielii, insa foloseste galbenelele cu precautie si consulta un medic daca apar reactii adverse.

Beneficiile utilizarii galbenelelor

Avand proprietati antiinflamatorii, antifungice si antibacteriene, galbenelele accelereaza procesul de vindecare si regenerare al pielii; uleiul de galbenele hidrateaza scalpul si tine matreata la distanta incurajand cresterea sanatoasa a firului de par, iar ceaiul de galbenele poate fi folosit atat pentru a accentua culoarea parului, cat si pentru a vindeca afectiuni ale cavitatii bucale asa cum este gingivita. Ceaiul de galbenele este un excelent remediu pentru a ameliora durerile de gat, imbunatateste sistemul digestiv si ajuta la circulatia sanguina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului