Plante de gradina

#patrunjel #busuioc #rozmarin #ierburi aromatice #plante aromatice

Cum sa cresti ierburi aromatice italienesti

Se spune ca bucataria italieneasca este una dintre cele mai interesante bucatarii ale lumii datorita ierburilor aromatice folosite pentru prepararea alimentelor . Probabil ca esti familiarizat deja cu unele dintre condimentele italienesti ca busuiocul, chimenul sau oregano . Poti sa cultivi si singur astfel de ierburi aromatice care sa dea savoare mancarurilor tale italienesti. Iata cum:


1 Busuioc


Este cel mai folosit condiment din bucataria italieneasca. Probabil ca esti familiarizat cu busuiocul uscat insa este bine sa stii ca italienii il prefera pe cel proaspat, pentru ca este mult mai aromat.

Busuiocul este o planta care se creste relativ usor. Plantat printre rasadurile de rosii sau ardei, busuiocul le va imbunatati aroma. De asemenea, busuiocul va tine la distanta tantarii si mustele.

Aceasta iarba aromata prefera soarele si solul cu un pH usor acid. Poti semana busuioc atat in gradina cat si in ghivece. Daca optezi sa cultivi busuioc in gradina este indicat sa incepi cu rasaduri pe care sa le transplantezi ulterior.

Planta nu este pretentioasa fata de umiditate si trebuie udata des dar cu o cantitate foarte mica de apa. Ca sa se dezvolte armonios, lastarii tineri ai busuiocului trebuie “ciupiti” din cand in cand.


2 Chimen


Semintele de chimen sunt folosite adesea de italieni pentru condimentarea diverselor sosuri. Pe langa aroma deosebita pe care o dau mancarii, semintele de chimen sunt benefice pentru ca ajuta la o buna digestie.

Chimenul este o planta perena insa trebuie divizat si replantat o data la cativa ani pentru ca, pe masura ce imbatraneste, semintele isi pierd aroma.

Se cultiva prin seminte in sol bine drenat, in plin soare.


3 Patrunjel


Inainte de a cultiva patrunjel este indicat sa lasi semintele la inmuiat timp de doua zile.

Patrunjelul prefera solurile umede si bine drenate si locurile insorite.

Chiar daca este o planta perena este crescut ca fiind una anuala. Pentru ca patrunjelul este greu de transplantat este bine sa-l insamantezi direct in pamant.

Daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. Daca neglijezi acest aspect planta va foma o tufa bogata si va inflori.


4 Oregano


Oregano este nelipsit din pastele si sosurile italienesti cu rosii.

Este bine sa cultivi oregano prin prelevarea unui butas de la o planta matura.

Planta prefera soarele si are un gust mai intens cand vremea este foarte calduroasa. De asemenea, este bine sa stii ca oregano se taie si se adauga in mancare numai dupa ce infloreste pentru ca atunci este mai aromat.

Fiind o planta perena, oregano poate inflori in gradina ta ani la randul. Poate fi folosit si cu scop decorativ intrucat la maturitate dezvolta flori mici, deosebite, de culoare mov.


5 Rozmarin


Rozmarinul este un arbust vesnic-verde, foarte sensibil la racoare. Este foarte usor de crescut atat in gradina cat si ca planta de apartament si rezistenta bine la seceta.

Rozmarinul are nevoie de un sol bine drenat, format dintr-un amestec de nisip, pamant de frunze si pamant de gradina, cu un pH de 7-7.8.

Planta se dezvolta bine in locatii insorite. Plantat in zone umbroase sau semi-umbroase, nu va creste suficient de mult.

Rozmarinu este folosit in bucataria italieneasca pentru a da savoare carnii si salatelor dar si a diverselor legume, mai ales cartofii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare