Plante de gradina

# ingrijire hortensie #hortensie #plante de gradina #udare #plantare #crestere

Cum sa cresti si sa ingrijesti corect hortensiile

Hortensia este una dintre cele mai populare si indragite plante, acest lucru datorandu-se florilor sale mari si colorate in nuante de roz, alb sau albastru. Hortensiile au un farmec aparte, acestea putand fi alese atat pentru a fi crescute in gradina, cat si in locuinta.

Daca iti doresti sa te bucuri cat mai mult timp de frumusetea hortensiilor, iata cum trebuie sa le cresti si sa le ingrijesti in mod corect.

Plantarea hortensiilor

Hortensiile sunt plante usor de crescut si de intretinut, insa tot au nevoie de o atentie specifica.

In primul rand, tine cont de faptul ca cele mai indicate anotimpuri pentru plantare sunt primavara si toamna. Apoi, indiferent ca vei planta hortensiile in gradina sau in casa, trebuie sa ii oferi un loc potrivit in care sa le asezi. Acest tip de planta are nevoie de lumina naturala, in mod special dimineata, atunci cand soarele nu este extrem de puternic.

Daca alegi sa plantezi hortensiile in gradina, asigura-te ca va avea suficient spatiu pentru a se devolta. In acest sens, recomandarea este sa lasi cel putin 100 de cm distanta intre plante.

Fertilizarea si udarea hortensiilor

Hortensiile fac parte din categoria plantelor care nu au nevoie de o fertilizare intensa, in acest caz existand riscul ca aceasta sa nu infloreasca suficient de mult. Pentru fertilizare poti folosi substante organice in sol inainte de plantarea florilor, dar si dupa aceea. Mulciul reprezinta o buna alegere si poti alege sa aplici frunze sau compost in acest sens.

Pe de alta parte, hortensiile sunt plante care iubesc apa. De aceea, este bine sa uzi pamantul atat inainte de plantare, cat si dupa aceea in mod frecvent. Este foarte important sa nu lasi arbustii sa se usuce, cu atat mai mult primavara cand apar mugurii florilor. Odata uscate, hortensiile nu vor mai inflori pe perioada verii.

Ingrijirea hortensiilor

Ingrijirea ulterioara a hortensiilor presupune atat udarea constanta, cat si oferirea unei atentii suplimentare pentru ca plantele sa se dezvolte intr-un mod armonios.

Pentru a stimula cresterea hortensiilor este necesar sa le tunzi frecvent cate putin, avand totusi grija sa nu tai mugurii florilor. Hortensiile trebuie tunse pe perioada primaverii, fiind nevoie doar sa le iei cate putin din varfuri. In cazul in care vei taia prea mult, exista riscul sa elimini posibilele flori.

In ceea ce priveste bolile si daunatorii, hortensia este o planta rezistenta. Insa, printre cele mai comune probleme cu care te poti confrunta se numara mucegaiul si patarea frunzelor. Recomandarea este sa tii sub supraveghere plantele pentru a putea elimina la timp orice boala care apare.

Spre exemplu, daca observi aparitia petelor maronii pe frunze, rupe-le imediat si distrugele. Evita sa lasi frunzele rupte langa planta deoarece aceasta boala se poate raspandi cu usurinta.

Nu in ultimul rand, pentru o crestere frumoasa in noul sezon, hortensiile trebuie ferite de inghet pe timpul iernii. Acestea pot rezista pana la aproximativ -15 grade Celsius, insa cel mai sigur este sa le acoperi cu pamant si mulci din lemn sau din paie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului