Plante de gradina

#ingrijire lupin #plante de gradina #lupin

Cum sa cresti si sa ingrijesti corect lupinul

Lupinul este o plana favorita pentru gradina, oferind culoare pana la jumatatea lui mai si inceputul lunii iunie. Are inflorescente inpresionante, foarte atragatoare, frunzele fiind verde deschis si acoperite cu peri fini argintii. Sunt plante rezistente si, desi nu sunt parfumate, sunt extrem de decorative atat in casa cat si in gradina. Ele se gasesc in numerosi hibrizi de gradina, avand o gama foarte variata de culori din care se poate alege.

Plantarea lupinului

Lupinii au nevoie de soare din plin sau semiumbra, iar solul ar trebui sa fie umed, bine drenat, acid sau neutru. Ca multe alte plante perene cu flori inalte, lupinul are nevoie de o pozitie adapostita. Se recomanda evitarea plantarii lui in ghivece, deoarece se simte mult mai bine in gradina. Daca va fi plantat in ghiveci, va avea o crestere lenta si va fi expus atacurilor afidelor.

Reguli de aur in ingrijirea lupinului

Lupinul se poate planta pentru a crea un aspect modern. Pentru efecte neobisnuite, el se poate planta in randuri mari care traverseaza ierburile ornamentare. Groapa pentru plantare se va sapa intr-un sol bine drenat. El are nevoie de apa si sprijin, mai ales daca se planteaza vara. Plantele tinere tind sa se acomodeze mai bine in gradina decat exemplarele mari si mature.

Inmultirea lupinului

Lupinul se pot rari primavara, dar divizarea poate fi dificila din cauza radacinii puternice. Cea mai usoara modalitate de inmultire este prin butasi bazali recoltati primavara. Lupinul se auto-samanteaza in gradina, astfel incat scoaterea rasadului cu o mistrie de gradina si plantarea lui este un alt mod facil de a genera plante noi.

Protejarea de daunatori

Lastarii de lupin din primavara sunt foarte atragatori pentru melci, asa ca fiti vigilenti si protejati plantele pentru a nu fi mancate. Cu toate acestea, principalul inamic al lupinului este afidul de lupin ( Macrosiphum albifrons). Acesta este o afida cenusie si se poate observa pe planta oricand intre aprilie si septembrie. Pentru controlul daunatorilor, taiati varfurile florilor infestate si pulverizati un insecticid. Afidele mai pot fi culese cu mana sau curatate cu un jet de apa, dar este o munca minutioasa si consumatoare de timp.

Ingrijirea lupinelor

De indata ce florile s-au estompat, veti fi rasplatit cu alte flori, lupinul inflorind de mai multe ori pe an. Lupinul este considerat o planta cu durata lunga de viata si se poate inlocui doar o data la 6 ani. Toamna, dupa colectarea semintelor, plantele se taie cat mai aproape de pamant.

Folosirea lupinului ca gunoi verde

Lupinul se poate folosi ca gunoi verde pentru a imbunatati solurile obosite. Cultivarea lupinului ca gunoi verde ajuta la cresterea nivelulului de azot din sol. Semanati semintele direct in pamant in aprilie si sapati solul in septembrie.

Soiuri de lupin

  • Lupinul “Crema de casmir” - ajunge la 90 cm inaltime si are flori cremoase in iunie;
  • Lupinus „Rachel de Thame” - ajunge la 90 cm inaltime si are flori alb și roz in iunie;
  • Lupinus arboreus - un arbust frumos peren care poate ajunge la 2m inaltime;
  • Lupinus "Russell Hybrids Mixed" - este favoritul care ofera o gama minunata de culori mixte (galben, albastru, rosu, roz). Atinge inaltimea de 90 cm.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului