Plante de gradina

#ingrijire gazon #amenajare gazon #gazon

Cum sa ingrijesti corect gazonul

 

Gazonul verde, uniform si care arata impecabil este dorinta oricui are o gradina. Pentru ca gazonul sa arate cat mai bine, acesta are nevoie de ingrijirea corecta. Iata care sunt pasii pentru a intretine cat mai bine gazonul:

Lasa iarba sa creasca

In lunile de vara, gazonul ar trebui lasat sa creasca ceva mai mare inainte de a-l taia.  Cand iarba este mai inalta atunci cand este taiata, radacinile sale vor creste mai adanc, ajutand la o mai buna stocare a apei. In plus, iarba ceva mai inalta protejeaza solul de razele soarelui si mentine umezeala, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de mai putin apa pentru a uda gazonul.

Uda gazonul in profunzime

Pentru ca gazonul sa arate perfect este nevoie sa il uzi constant. Uda-l cu o cantitate mare de apa de doua ori pe saptamana, in loc sa il uzi zilnic folosind apa mai putina. 

Ascute lamele masinii de tuns gazonul

Atunci cand tai gazonul cu masina de tuns, tine cont ca lamele sa fie ascutite o data la doua luni. Lamele tocite vor strica gazonul, pentru ca acesta nu se va tunde uniform, ci va fi mai mult ciuntit si va arata neingrijit. Cand nu este taiat corespunzator, gazonul va arata inestetic si in plus, in scurt timp se va ingalbeni.

Uda gazonul dimineata

Nu uda niciodata gazonul in miezul zilei. Caldura face ca apa sa se evapore, asadar daca uzi gazonul in acea parte a zilei in care este cel mai cald, gazonul nu va primi cantitatea de apa de care are nevoie. In perioada de vara, uda gazonul cat mai devreme, ideal intre orele 6 si 10 dimineata.

Aereaza gazonul

Gazonul are nevoie de apa ca sa creasca, dar la fel de important pentru un gazon sanatos este si oxigenul. Aerarea gazonului reduce compactarea si imbunatateste drenajul. Spre finalul lunii august sau in septembrie, aereaza gazonul cu un aerator electric, o masina care extrage pamantul din gaurile pe care le face in gazon pentru a permite aerului, apei si nutrientilor sa ajunga la radacina.

Curata gazonul de buruieni

Atunci cand observi cateva buruieni in gazon, sunt sanse mari sa mai apara si altele. Buruienile se inmultesc cu repeziciune si pana sa iti dai seama, tot gazonul ar putea fi invadat de acestea.

Ierburile mai mari pot fi smulse cu mana, dar daca buruienile au ajuns sa se intinda in toata gradina, va trebui sa aplici un tratament special. Cele mai folosite tratamente pentru gazon sunt ierbicidele care distrug buruienile si lasa gazonul intact.

Repara zonele distruse

De multe ori, gazonul ajunge sa se distruga din loc in loc, din cauza obiectelor pe care le uiti in gradina, cum ar fi jucariile copiilor, ustensile de gradinarit, galeti si asa mai departe. Cand pe gazon se formeaza portiuni cu iarba uscata, incepe prin a curata aceste zone de uscaciuni si aplica o solutie pentru regenerarea gazonului, care este o combinatie de seminte, fertilizator si substante de crestere. Alege cu atentie acest produs, in functie de tipul de gazon pe care il ai in gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului