Plante de gradina

#dalie #plante de gradina #udare #ingrijire

Cum sa ingrijesti Daliile

Sa cresti Dalii poate fi un hobby foarte placut. Primii de au intrat in Europa prin secolul al XVIII-lea din Mexic. Dalia este o plata care se acomodeaza foarte usor, iar acestea vor inflori la sfarsitul lunii iulie si vor ramane in viata pana la primul inghet.

 

Chiar daca ii place un pamant fertil, Dalia poate ca creasca aproape oriunde. Mai mult, platei ii place soarele, dar va rezista si in umbra partiala. Desi sunt pentru plantare temporara, iar locul ideal este o gradina amenajata special, Daliile se pot dezvolta chiar si in locuri mai stancoase.

Totusi, atunci cand doresti sa plantezi Dalii, trebuie sa tii cont de anumite lucruri. Urmeaza niste pasi simpli si lucrurile vor fi mai usoare:

1 Nu planta Dalia prea devreme. Chiar daca doresti sa ai o gradina colorata imediat ce a trecut inghetul, este bine sa astepti luna mai pentru a planta aceste flori. Pentru regiunile nordice, este recomandat inceputul lunii iunie. Plantarea timpurie va face Dalia sa se maturizeze prea repede si sa produca flori putine.

2 Ai grija de solul plantelor. Chiar daca florile nu sunt pretentioase, este indicat ca pamantul sa fie bine drenat si sa contina sau ingrasamant. Pentru a face flori cat mai mari si frumoase, planta are nevoie de soare.

Pentru rezultate cat mai bune, humusul trebuie sapat in pamantul florilor in fiecare an. Pentru a proteja florile de anumiti daunatori si buruieni , este indicat sa se foloseasca un strat protector de paie, denumit mulci . Acesta va pastra mai bine si umiditatea solului.

3 Nu ingramadi plantele. Radacinile Daliilor se extind foarte mult, de aceea este indicat sa platezi aceste flori pe un spatiu mai larg pentru ca acestea sa aiba loc de desfasurare. Majoritatea Daliilor au nevoie de aproape un metru distanta intre tuberculi . Speciile mai mici pot fi sadite la jumatate de metru distanta.

4 Inlatura bobocii. Smulge bobocii Daliei dupa ce al doilea strat de fruze s-a dezvoltat. Acest procedeu va face Dalia sa produca patru flori in loc de una singura. Daca doresti sa ai o singura floare, dar mare, lasa mugurul de sus si indeparteaza-i pe cei laterali. In acest caz pastreaza totusi bobocii de la baza, care sunt necesari pentru infloririle viitoare.

5 Fii atent la fertilizare. Un pamant prea bogat in ingrasamant va produce mai multe daune Daliei decat un sol slab fertilizat. Pune ingrasamantul din flori in pamant la distanta de jumatate de metru de locul in care va fi plantat tuberculul de Dalie .

Cand floarea incepe sa creasca, pune o lingurita de hrana pentru plante la solului (sau 2 cm in pamant). Aceasta tehnica trebuie repetata la fiecare doua saptamani, crescand putin cate putin cantitatea de ingrasamant aplicata.

Nu folosi hrana speciala bogata in azot deaorece tulpina florii va deveni si mai moale, iar planta va avea tendinta sa creasca fruze si nu flori. Cenusa de lemn este un aditiv bun in "dieta" Daliei.

6 Sprijina Daliile bine. Deoarece planta are tulpini moi, acestea se rup foarte usor si este necesara ancorarea lor de stalpi de lemn. Florile mai mari au nevoie de stalpi de aproape 2 m lungine care sa fie montati in pamant la o adancime de aproximativ 50 cm.

7 Planteaza si pastreaza tuberculii cu grija. Dupa ce primul inghet a distrus florile plantei, taie aceste varfuri si scoate radacinile din pamant. Acestea trebuie scoase cu grija pentru a nu se rupe de pe tulpina. Radacinile se vor intoarce si se vor lasa pentru cateva ore la soare, ca apoi sa se pastreze in locuri uscate si racoroase, dupa ce in prealabil au fost pudrate cu sulfura si invelite in hartie sau ingropate in nisip uscat.
 

Sursa foto : www.valbourne.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare