Plante de gradina

#iedera #planta #gradina

Cum sa ingrijesti iedera

este o planta foarte versatila – aceasta rezista cu usurinta la temperaturi scazute, motiv pentru care pasionatii de gradina o indragesc si o ingrijesc. Iedera are un aspect placut chiar si in timpul iernii, iar desi lista de avantaje este lunga, planta are si cateva minusuri.


Unul dintre aceste minusuri este ca planta are nevoie de ingrijire si de o redirectionare atunci cand vine vorba despre crestere. Ea se dezvolta cu rapiditare si are periodic nevoie de taiere. Iedera este o planta are trebuie sa fie tinuta sub control, taiata, legata si asezata intr-un loc potrivit.


In primul rand, ca si planta de exterior, iedera trebuie sa fie asezata pe un perete sau gard peste care lumina sa nu bata decat cel mult pana la ora pranzului. Iedera se bucura de semiumbra si racoare , asa ca daca vrei sa se dezvolte intr-un mod cat mai armonios si placut, ai foarte mare grija la pozitionarea sa.


Cat de mult creste iedera


Iedera, aceasta planta agatatoare, este recunoscuta pentru rapiditatea cu care se extinde si creste, lucru apreciat de pasionatii de gradinarit , dar si de cei care doresc sa ofere exteriorului casei un aspect cat mai proaspat si verde.


Pentru ca planta sa creasca si sa se dezvolte, are nevoie de un suport pe care sa se extinda, asa ca asigura-te ca ii poti oferi acest lucru. Daca iei o planta mai mica si vrei sa o asezi pe un perete exterior, contruieste un suport din lemn sau metal de care aceasta sa se agate. In mod evident, iedera va avea nevoie de ajutorul si indrumarea ta. Asadar, o data la cateva saptamani verifica varfurile plantei si ajuta-le sa se agate tot mai sus, in functie de cat de mult s-au dezvoltat. In numai cateva luni, te vei bucura sa vezi ca iedera se extinde mai repede decat ai sperat si ca aceasta arata tot mai bine.


Cum se taie iedera


In cazul in care iedera a crescut mai mult decat iti doresti sau puti si simplu vrei sa ii tai varfurile pentru a ii stimula infrunzirea si indesirea, poti face acest lucru fara probleme. Ai nevoie doar de o foarfeca de gradina si o pereche de manusi, iar primavara este cel mai bun moment in care poti face acest lucru. Taie toate tulpinile care au crescut dincolo de spatiul alocat, pe cele care au crescut mai mult decat altele si creeaza astfel un afect vizual neplacut.


Cum stimulezi cresterea iederei


In mod natural, iedera este o planta care se dezvolta cu rapiditate de la sine si nu are nevoie de  factori stimulanti, insa daca te grabesti sa acoperi un perete atata prin lungimea plantei cat si prin desimea sa, ii poti oferi un produs de ingrasare . Pentru stimularea infrunzirii, uda planta cu un amestec de apa si ingrasamant pe baza de azot.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului