Plante de gradina

#plantare trandafiri #trandafiri #plante de gradina #hibrizi trandafiri

Cum sa obtii hibrizi de trandafir

Te-ai plictisit de aceleasi specii de trandafiri care infloresc in fiecare an in gradina ta? Daca iti doresti sa ai trandafiri noi, cu petale colorate, incearca sa obtii chiar tu acasa hibrizi speciali, care sa iti incante privirea. Urmeaza pasii de mai jos si vei obtine trandafiri spectaculosi, demni de un adevarat gradinar!


1. Alege doua soiuri diferite de trandafiri

Este indicat sa alegi soiuri diferite de trandafiri si sa decizi care va fi "tatal" si care "mama". De asemenea, este bine sa alegi si trandafiri de culori diferite, pentru a obtine rezultate vizibile.
 

2. Studiaza bine trandafirii parinti

De-a lungul anului, exista o perioada anume in care trandafirii sunt foarte fertili. Atunci cand sunt fertili, masculii produc mai mult polen. Un trandafir este pregatit pentru polenizare atunci cand floarea pe care o alegi sa fie femela are doar primele doua randuri de petale deschise, iar centrul este bine inchis. Atunci cand gasesti o planta fertila, indeparteaza usor petalele inchise.
 

3. Taie masculul de la tulpina

Inainte cu doua zile de polenizare, taie trandafirul mascul si recolteaza tot polenul intr-un container curat. Depoziteaza-l apoi intr-un loc uscat, deoarece polenul are nevoie de cateva zile pentru a se "coace".
 

4. Indeparteaza anterele de la planta mama

Apleaca usor planta femela si, cu ajutorul unor foarfece, taie anterele de culoare galbena. Ai insa grija ca atunci cand apleci planta anterele sa nu se atinga, deoarece planta se va poleniza singura, iar efortul tau va fi zadarnic.
 

5. Acopera planta cu o folie de plastic si lasa asa timp de 24 de ore

In acest timp planta se va pregati pentru a primi polenul de la alta planta.
 

6. Polenizeaza trandafirul

Cu ajutorul unei perii, presara polenul in centrul plantei mama. Acopera apoi din nou planta cu folie de plastic si lasa asa timp de o saptamana. Daca polenizarea a avut succes, vei observa ca varful florii este usor umflat. Acest lucru inseamna ca au aparut seminte noi care pot fi culese dupa 6-8 saptamani.
 

7. Planteaza semintele noi

Dupa cele 6-8 saptamani, recolteaza semintele si planteaza-le in sol fertil. Pozitioneaza ghiveciul sau containerul intr-un loc cu multa lumina.
 

8. Fertilizeaza trandafirii noi

In perioada de crestere, trandafirii au nevoie de ingrasaminte pentru a se dezvolta frumos. Acum vei observa si rezultatele obtinute in urma hibrizarii.

Sursa foto: meilland.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului