Plante de gradina

#busuioc #plante aromatice #ierburi aromatice #menta

Cum sa usuci si sa pastrezi plantele aromatice din gradina ta

Plantele aromatice din gradina ta pot fi consumate nu doar proaspete, dar si uscate. Procesul natural de uscare la aer este mai avantajos decat daca ai cumpara aceste plante . Nu va fi nevoie sa platesti nimic si, in plus, expunerea si uscarea la aer ajuta plantele sa-si pastreze uleiurile.



Iata in continuare cum poti sa usuci si sa pastrezi plantele aromatice din gradina ta:


1 Ce plante alegi


Uscarea la aer este potrivita pentru plantele care nu contin multa apa, precum dafinul, cimbrul, mararul, rozmarinul, oreganoul sau maghiranul.

Plante ca busuiocul, arpagicul, menta sau tarhonul au un continut bogat de lichide. Acestea se usuca mai bine intr-un deshidrator de mancare sau prin inghetare.


2 Cand alegi plantele


Pentru a putea usca intr-un mod corespunzator ierburile, acestea se culeg inainte de a fi inflorit. In general, plantele aromatice se culeg pentru uscare vara tarziu sau toamna, inainte sa se faca frig. Alege un moment intre primele ore ale diminetii si pranz pentru a culege plantele. Astfel, roua se va fi uscat, iar frunzele nu s-au ofilit in soarele dupa-amiezii.


3 Cum alegi plantele


Taie crengute sanatoase si inlatura orice frunze uscate, noroi, mizerie sau insecte. Daca trebuie neaparat sa speli crenguta cu apa, foloseste apa rece si nu o uda foarte tare. Sterge-o bine cu prosoape de hartie . Umezeala favorizeaza aparitia mucegaiului.


4 Procesul de uscare a plantelor aromatice


Felul in care usuci plantele este foarte important. Nu se apeleaza la cuptor pentru uscare decat intr-o ultima instanta. Ceea ce vrei sa obtii este uscarea si nu gatirea acestor condimente.

Inlatura ultimele frunze din partea de jos, apoi fa manunchiuri mici si leaga-le cu sfoara. La plantele bogate in apa, manunchiurile trebuie sa aiba numai cateva crengute.

Nu uita sa verifici din cand in cand legatura facuta. Pe masura ce plantele se usuca, ele devin mai usoare si mai subtiri, iar legatura va slabi. Inteapa cateva pungi de hartie si apoi introdu manunchiul cu capul in jos (invers decat ai face cu un buchet de flori). Leaga bine punga si apoi agat-o intr-un loc cald si aerisit.

O alta modalitate o reprezinta deshidratorul. Un deshidrator este de folos atunci cand trebuie sa usuci ierburile aromatice. Acesta poate fi un aparat de bucatarie costisitor.

Un deshidrator pentru fructe si legume poate costa 1700 lei. Pe langa mancare, alimente crude, legume si fructe deshidratate, aparatul este bun si pentru ierburi si condimente. Exista insa, pe piata, si aparate de deshidratat care costa in jur de 100 lei.


5 Depoziteaza ierburile uscate


Pastreaza plantele aromatice pe care le-ai uscat in recipiente inchise ermetic, precum borcanele sau pungile sigilate. Tine-le intr-un loc racoros, departe de lumina, timp de maxim un an. Pentru ca aromele sa se pastreze cat mai mult timp, depoziteaza plantele intregi, nu macinate.

Plantele aromatice care isi pierd intensitatea culorii si gustul sau cele care prind mucegai nu mai pot fi consumate. Ai grija sa etichetezi fiecare recipient cu numele plantei si data la care ai facut aceasta rezerva.

Sursa: nolimitsnana.hubpages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului