Plante de gradina

# tunderi trandafiri toamna #tunderi trandafiri #trandafiri toamna #trandafiri

De ce NU trebuie sa tunzi trandafirii toamna! Greseala pe care multi gradinari o fac

De fapt, nu putem decat sa pledam pentru renuntarea completa a taierii de toamna efectuate la trandafiri.

Multi iubitori ai gradinii sunt insa condusi de “patima ordinii” si doresc sa faca toamna curatenie in gradina. Lastarii lungi ai trandafirului stau in cale, nu fac decat sa deranjeze, iar primavara trebuie oricum taiati. Pentru ca toamna se face rece si este umed, aceste lucreari se fac cat mai devreme. Daca pana in primavara trandafirii sunt deteriorati, mirarea este mare: lucrarile de gradinarit sunt de vina!

Soiurile noastre de trandafir din cultura nu au perioada naturala de repaus, ca de exemplu speciile de pomi cu frunze cazatoare. Astfel, in conditii corespunzatoare, ar putea creste si inflori pe tot parcursul anului. De altfel, nu rareori se intampla ca de Craciun sa mai putem taia cativa trandafiri din gradina. Plantele de trandafir isi opresc cresterea doar sub actiunea frigului si au astfel capacitatea necesara de a rezista la frig.

Motive intemeiata impotriva taierii de toamna

Daca taiati trandafirii toamna, plantele au aceeasi reactie ca si la taierile de primavara sau de vara: ochii ramasi sunt activati, chiar daca acestu lucru nu este vizibil in exterior. In cazul cel mai nefavorabil, intr-o toamna lunga, calduroasa, mai si pornesc in vegetatie si inmuguresc. Nu trebuie sa uitati ca trandafirul devine activ inca de la o temperatura de numai cateva grade peste zero. Daca iarna vine apoi cu ger, eventual si fara zapada, va lovi o planta complet nepregatita, necalita. Pagubele care apar pot duce pana la pierderea completa a plantei, desi iarna nici macar nu a fost una foarte grea.

Daca trandafirul trece totusi cu bine peste iarna, inca nu a scapat de riscurile la care l-am expus prin taierile de toamna. Primavara, trandafirul este din nou printre primele plante care devin active si la care mugurii din varfurile lastrarilor pornesc in vedetatie. Gerurile tarzii au in acest caz efecte devastatoare.

Mai robust fara taiere

Daca, in schimb, un trandafir netaiat toamna a inceput deja sa inmugureasca, pericolul unor astfel de pagube provocate de gerurile tarzii este mult mai redus, deoarece acesti muguri porniti in vegetatie nu sunt absolut necesari. Urmeaza sa aiba loc taierile de primavara, si atunci acesti muguri timpurii vor fi de multe ori indepartati.

Din aceste motive ar trebui sa efectuati taierile de toamna doar sub forma unor taieri de egalizare, daca simtul dumneavoastra privitor la ordine o cere neaparat.

Aceasta taiere nu este insa necesara: astfel se indeparteaza varfurile verzi, imature ale lastarilor, care in caz contrar probabil ca ar mai face o floare. Florile acoperite de chiciura arata ca si cum ar fi fost glazurate cu zahar – o imagine cat se poate de decorativa in tufa tomnatica!

Exceptie: trandafirii cu port inalt

Situatia este putin diferita in cazul trandafirilor cu port inalt. La acestia, inainte de a fi indoiti trebuie indepartate partile moi, nematurizate ale lastarilor, la fel bobocii inca existenti si macesele. Astfel preveniti o putrezire inutila in timpul perioadei de iernare.

 

Mai multe informatii despre trandafiri, taierile la trandafiri precum si ingrijirea fiecarui soi in parte puteti gasi in cartea Trandafirii: ingrijire si taiere – Eckart Haenchen, aparuta la Editura Casa.

Surse foto: pixabay.com, edituracasa.ro

Sursa articol: Trandafirii: ingrijire si taiere – Eckart Haenchen

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului