Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #planta broasca testoasa #dioscorea elephantipes

Dioscorea elephantipes, planta broasca testoasa

Dioscorea elephantipes este o planta cu un aspect iesit din comun. In timp ce unele plante seamana cu pasari, cum este cazul Strelitiei sau pasarea paradisului, altele seamana cu o carapace de broasca testoasa, asa cum este cazul plantei Dioscorea elephantipes. De altfel, denumirea traditionala a Dioscoreei este planta broasca testoasa sau piciorul elefantului. Daca vrei sa ai si tu o astfel de planta, iata cum trebuie sa o ingrijesti.

Dioscorea elephantipes si caracteristicile ei

Planta broasca-testoasa (Dioscorea elephantipes) este un subarbust cu radacina tuberizata, ce provine din Africa de Sud. Prezinta frunze de 6-7 centimetri latime, cordiforme, de culoare verde-albatrui. Florile sunt dispuse in inflorescente lungi de 6-8 centimetri, insa nu ele atrag atentia, ci baza tulpinii, care are o forma deosebita.

Cum ingrijesti Dioscorea elephantipes

Dioscorea elephantipes are un aspect desavarsit, insa nu este o planta greu de ingrijit, asa cum pare la prima vedere. Planta broasca testoasa creste excelent intr-un ghiveci scund si lat. In niciun caz nu este indicat sa o plantezi intr-un ghiveci ingust si inalt, deoarece are nevoie de spatiu orizontal pentru a se dezvolta.

Solul ideal pentru Dioscorea elephantipes este cel bine afanat, usor acid. Este indicat ca solul sa contina cantitati egale de turba si pamant de gradina, astfel incat sa abunde in substante hranitoare. In ceea ce priveste fertilizarea, este indicat ca o udare din trei dupa inceperea vegetatiei sa fie cu ingrasamant lichid universal, dar diluat.

Planta are nevoie de udari abundente in lunile de primavara si de vara, iar toamna este recomandat sa reduci numarul udarilor. Cand observi sa frunzele se ingalbenesc, poti stopa udarea, pentru a permite plantei sa intre in repaus vegetativ.

Este indicat sa umezesti o carpa curata si sa stergi frunzele Dioscoreei elephantipes, iar din cand in cand le poti stropi cu apa. In acest fel, previi deshidratarea frunzelor si tii la distanta diversi daunatori ai plantei, printre care paianjenii rosii.

Planta broasca testoasa este mare amatoare de lumina, astfel ca ar trebui sa o pozitionezi intr-un loc cat mai insorit. Lipsa luminii poate stagna sau incetini cresterea subarbustului.

Este indicat sa faci transplantarea in fiecare primavara, odata cu schimbarea solului. Tot atunci, este momentul sa divizezi tuberculii, astfel incat sa obtii mai multe plante broasca-testoasa.

Cat traieste Dioscorea elephantipes

Dioscorea elephantipes poate trai intre 2 si 3 ani daca este tinuta in casa. Daca este tinuta in sera, durata de viata a plantei broasca-testoasa este de cativa zeci de ani.

Boli si daunatori

In general, Dioscorea elephantipes nu se imbolnaveste. In schimb, poate fi atacata de paianjenul rosu, care isi intinde panza intre frunze si tulpini. Sterge frunzele si ai grija sa elimini eventualele panze de paianjen.

Specii de plante broasca-testoasa

In lume exista in jur de 600 de specii de plante broasca-testoasa. Una dintre cele mai cunoscute este Dioscorea batatas sau Ignamul, o leguma tropicala intens cultivata in Australia.

Foto: toptropicals.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare