Plante de gradina

#galbenele #plante de gradina #legende #plante homeopate

Galbenele

Galbeneaua sau Calendula este planta denumita de dermatologi drept "chirurgul cosmetic" si dusmanul de moarte ale celor mai elegante clinici de operatii estetice. Galbenelele sunt plante de gradina, foarte indragite, care cresc foarte usor. Inca din antichitate, aceasta planta a fost folosita pentru proprietatile sale de vindecare a pielii si a diferitelor boli.


Descriere


Aceasta planta mai este denumita in termeni populari si filimica, ia in tara noastra a fost adusa din India. Galbenelele sunt plante anuale, se cultiva din seminte si iubesc soarele. Este astfel indicat sa le plantezi in locuri luminoase si calduroase. Aceste plante infloresc tot timpul anului, chiar si iarna, daca nu este foarte frig. Sunt plante rezistente , care se inmultesc singure.


Origine


Cu toate ca este o planta raspandita in aproape toate colturile lumii, nu se stie originea sa exacta. Multi botanisti au ajuns insa la concluzia ca Galbenelele au aparut pentru prima oara in zonele mediteraneene, de unde s-au raspandit in zonele de sud si nord ale Europei si in Orientul Mijlociu.

Unii cercetari cred insa ca Galbenelele sunt originare din Mexic, unde vechii azteci le foloseau in practicile medicale, spirituale si in vrajitorie. Cei care au adus Galbenelele pe taram european au fost exploratorii spanioli, care au adus aceasta planta in Spania, de unde s-a raspandit si in celelalte tari din bazinul Marii Mediteraneene.


Legende


Numele sau, calendula officinalis, vine de la vechiul calendar roman. Numele i-a fost dat pentru ca inflorea in fiecare luna a anului, chiar si iarna. Numele de officinalis se refera la munca unui alchimist, care poate transforma orice metal in aur. Despre galbenele se credea ca puteau reda frumusetea trenului si a pielii, transformarea fiind asemanatoare cu aceea a unui alchimist. Calendula mai era cunoscuta si sub numele de solsequium. La fel ca si floarea soarelui, calendula era o planta care se misca in directia soarelui.

In Evul Mediu, galbenelele erau prescrise ca remediu pentru afectiunile intestinale si ale ficatului. In Europa si in America Latina, galbenelele erau folosite in ceremoniile religioase, de ziua mortilor. In aceasta zi, florile erau imprastiate pe mormintele celor decedati. Si in India, aceasta floare era considerata a avea puteri magice si era folosita in ceremoniile religioase.

In antichitate, plantele cu proprietati de vindecare erau considerate magice, iar galbenelele nu faceau exceptie. Lumea era atat de fascinata de aceasta planta si de minunile pe care le facea pentru piele, incat credea ca avea si alte puteri magice. Galbenelele erau folosite astfel si in ritualurile vrajitoarelor, care o foloseau in lotiunile destinate celor singuri.

Colonistii foloseau acesta planta si in supe, mancaruri si faceau chiar si vin din galbenele. Se mai credea ca galbenelele au puteri magice si pot induce vise profetice. Galbenelele erau asociate cu bogatia. In Europa, galbenelele erau aseazate sub pat pentru a-l proteja pe cel care doarme de spirite malefice , boli si hoti. Galbenelele sunt plante care aduc noroc celor din zodia Leu .


Proprietati medicale


In zilele noastre, Galbenelele cresc in mai toate tarile lumii. De cele mai multe ori, aceasta planta este crescuta pentru beneficiile sale medicale. Tratamentul cu Galbenele este indicat in afectiuni ale pielii, in varice, pentru durerile mentruale, inflamatii, dar si ca supliment in alimentatia atletilor. Extractul de galbenele este folosit si pentru a preveni hemoragiile.

Extractul de galbenele poate fi gasit in farmacii sub forma de lotiune, comprese sau crema. De asemenea, ceaiul de galbenele este folosit pentru numeroase afectiuni. Extractul de galbenele este folosit si pentru gargara si apa de gura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare