Plante de gradina

#condimente #ghimbir #plante #gradina #plante gradina

Ghimbirul

Ghimbirul (Zingiber officinale) este una dintre cele mai versatile plante din lume. Poate fi folosit ca delicatesa, ca remediu natural impotriva bolilor sau ca un condiment pentru mancaruri si dulciuri. Cultivarea ghimbirului a inceput in India si de acolo s-a raspandit in toata lumea.

Datorita multiplelor sale utilizari, ghimbirul a inceput sa fie cultivat din ce in ce mai mult la scara mica, pentru uz propriu. Afla mai multe despre ghimbir si cultiva aceasta minunata planta in gradina ta.

Caracteristicile ghimbirului

Ghimbirul este un rizom mare si carnos, cu un aspect neregulat. Este o planta perena, cu tulpini ce ajung si pana la 100 de centimetri inaltime. Aceasta planta este recunoscuta pentru aroma specifica, asemanatoare citricelor. Gustul ghimbirului este pregnant si iute, de aceea, atat in mancaruri, cat si la prepararea prajiturilor, se foloseste o cantitate mica de ghimbir.

Ghimbirul poate fi proaspat, uscat, conservat, murat, cristalizat si macinat foarte, foarte fin.

Plantarea chimbirului

Cea mai simpla si la indemana metoda prin care poti avea propria recolta de ghimbir este plantarea unor rizomi sanatosi. Cauta rizomi care prezinta mai multi muguri de crestere, apoi introdu-i in apa calduta pentru 24 de ore. Acest procedeu stimuleaza dezvoltarea mugurilor si ajuta la eliminarea eventualelor substante cu care a fost stropit ghimbirul, spun unii specialisti.

Altii sunt de parere ca rizomul introdus in apa va suferi un soc prea puternic in momentul in care va fi transplantat in pamant, de aceea este indicat sa fie plantat asa uscat cum este.

Solul propice pentru dezvoltarea ghimbirului este cel lutos si gras, cu drenaj bun. Apa nu trebuie sa stagneze la suprafata solului. Daca solul nu este suficient de hranitor, poti oricand sa adaugi putin compost.

In ceea ce priveste lumina, este bine sa stii ca ghimbirul se dezvolta foarte bine intr-un spatiu luminos, dar nu accepta sa fie pozitionat in bataia directa a soarelui.

Ghimbirul se dezvolta bine atunci cand este udat constant. Nu lasa niciodata solul sa se usuce prea tare, dar nici nu uda planta din abundenta daca nu are nevoie de apa. Cat despre umiditate, acest factor este important pentru planta, dar nu in exces.

Spatiul dintre plante

Deoarece se dezvolta mult, nu este indicat sa plantezi ghimbirul intr-un ghiveci, ci in solul din gradina. Pe masura ce capeti experienta si incepi sa cunosti planta, o poti planta si in ghiveci. Este indicat sa lasi intre plante o distanta de cel putin 10 centimetri. Un singur rizom poate avea chiar si 6 plante iesite la suprafata.

Recoltarea ghimbirului

Specialistii spun ca recolta de ghimbir difera in functie de conditiile de crestere care ii sunt asigurate. Recoltarea ghimbirului se face dupa cateva luni bune de la plantare, adica 8-10. In primele 3 luni, rizomul abia incepe sa se dezvolte. Dupa 4 luni de la plantare, poti scoate un rizom din pamant si il poti folosi in bucatarie, dar gustul nu va fi la fel de puternic ca atunci cand planta ajunge la maturitate.

Poti recolta ghimbirul in momentul in care frunzele se ingalbenesc si cad. Dupa recoltare, poti pastra pentru uz propriu unii rizomi, iar pe altii ii poti depozita pentru o plantare ulterioare.

Cand plantezi ghimbirul

Cea mai buna perioada pentru plantarea ghimbirului la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Ghimbirul infloreste abia in al doilea an, daca lasi rizomul in pamant si il sapi cu grija.

Foto: myhawaiianhome.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare