Plante de gradina

#ghiocei gradina #plantare ghiocei #vestitorii primaverii #ghiocei #gradina #plante

Ghioceii, florile fragile ale primaverii! Cum sa-i plantezi in gradina si curiozitati pe care nu le stiai

Ghioceii, cunoscuti si ca vestitorii primaverii, sunt flori fragile care rasar la primele raze de soare, inainte ca zapada sa apuce sa se topeasca complet. Tocmai de aceea si-au castigat si denumirea de vestitorii primaverii.

 

Daca vrei sa te bucuri de frumusetea acestor flori superbe chiar in curtea casei tale, trebuie sa stii cum sa-i plantezi si sa-i ingrijesti corect.

Plantarea si ingrijirea ghioceilor 

Bulbii de ghiocei trebuie plantati in gradina in luna septembrie, sau cel tarziu, la inceputul lunii octombrie, inainte de venirea inghetului. Odata ce cumperi bulbi de ghiocei nu trebuie sa astepti prea mult pentru a-I planta, deoarece, spre deosebire de alti bulbi, acestia nu rezista prea mult in lipsa solului. Asadar cumpara bulbi de ghiocei inainte de a-i planta si nu astepta mai mult de o zi, maxim doua, pana sa ii plantezi in gradina.

Trebuie sa stii ca ghioceii se inmultesc doar prin bulbi, iar odata ce plantezi primul bulb, acesta se va extinde prin radacini, pe sub sol, si va duce la formarea de noi bulbi.

Cand plantezi bulbii de ghiocei este indicat sa alegi un loc umbros si umed. Solul trebuie sa fie bine drenat, pentru a nu retine multa apa.

Nu au nevoie de ingrijiri in restul anului. Daca ai grija unde ii plantezi, te vei putea bucura de ei multi ani de acum inainte. 

Stiai ca…?

In Romania exista o rezervatie unica in lume, de ghiocei dobrogeni. Aceasta protejeaza ghioceii din specia Galathus plicatus care cresc in nordul Dobrogei, mai precis in Podisul Babadag, Cerna si Macin. Galathus plicatus este o specie protejata atat la nivel national cat si european.

In intreaga lume exista peste 100 de specii si varietati de ghiocei. Cu toate acestea, toti au culoare alba, insa aspectul acestora difera.

Ghioceii sunt plante otravitoare. Bulbii acestora sunt foarte toxici, motiv pentru care nu sunt atacati de niciun daunator. Mai mult, acesti bulbi sunt otravitori si pentru oameni.

Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Substanta este produsa si de alte plante ca narcisa si crinul paianjen rosu (Lycoris radiata) si se utilizeaza in tratarea bolii Alzheimer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului