Plante de gradina

# plantare glicina # ingrijire glicina #wisteria #glicina

Glicina sau Wisteria! Cum sa o plantezi si sa o ingrijesti corect

Glicina, cunoscuta si sub denumirea Wisteria, este o planta ornamentala care are flori extrem de frumoase, in nuante de alb, roz sau mov. Glicina este si o floare cataratoare si poate fi dirijata atunci cand creste, astfel incat sa arate minunat in gradini, pe terase sau chiar in case.

Daca si tu iti doresti sa iti infrumusetezi locuinta cu ajutorul acestei plante, iata tot ceea ce trebuie sa stii despre plantarea si ingrijirea sa.

Cum sa plantezi Glicina

Glicina sau Wisteria este o planta care poate fi plantata in mod special primavara sau toamna. Inainte de a planta propriu-zis aceasta floare, trebuie sa acorzi o mare atentie zonei din gradina sau terasa in care alegi sa o asezi.

Glicina este o planta care creste destul de mult, astfel incat trebuie sa ii oferi un spatiu suficient pentru a se dezvolta corespunzator. In caz contrar, exista riscul ca aceasta sa sufoce alte plante din apropiere sau sa nu capete exact acel aspect deosebit pe care ti-l doresti. Totodata, din cauza formei robuste si a greutatii pe care o va capata este bine sa eviti sa o plantezi prea aproape de casa ta.

Solul in care asezi aceasta planta trebuie sa fie unul bine drenat si fertil. In cazul in care consideri necesar, poti adauga compost pentru un plus de hranire. In momentul plantarii, asigura-te ca realizezi gropi suficient de adanci, de aproximativ doua-trei ori mai late decat radacina plantei. In plus, daca vrei sa plantezi mai multi puieti, este recomandat sa lasi o distanta de minimum doi metri intre acestia.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca Wisteria iubeste lumina si caldura, iar zonele din gradina in care bate soarele mai multe ore pe zi sunt ideale.

Cum sa ingrijesti Glicina

Glicina nu este o planta extrem de pretentioasa in ceea ce priveste ingrijirea. Spre exemplu, Wisteria nu are nevoie de o udare frecventa, fiind suficient sa ii acorzi mai multa atentie din acest punct de vedere in perioadele in care nu ploua deloc timp de cateva zile consecutive.

Pentru prevenirea aparitiei buruienilor si retinerea umezelii, ii poti aplica la tulpina cateva straturi de mulci si compost.

O parte importanta a intretinerii are insa legatura cu tunderea plantei, acesta reprezentand secretul unei bune infloriri. Wisteria trebuie tunsa iarna tarziu, indepartand cel putin jumatate din cat a crescut in anul precedent si lasand doar cativa muguri pe tulpina. Suplimentar, o poti tunde usor si in timpul verii, dupa traditionala inflorire.

Cum sa determini inflorirea plantei

Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este faptul ca Glicina este cunoscuta ca fiind o planta careia, uneori, ii poate lua mai mult timp sa infloreasca. Insa nu trebuie sa te ingrijorezi.

Daca vrei sa ii oferi un imbold din acest punct de vedere, iti dezvaluim un secret: taierea masiva a lemnului. Ia o lopata si cu ajutorul acesteia taie radacinile aflate la suprafata. Ai grija insa sa nu te apropii la o distanta mai mica de aproximativ un metru si jumatate de radacina principala a plantei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului