Plante de gradina

#gradina #plante de gradina #gradina umbroasa

Gradina umbroasa: modalitati de a pastra racoarea in gradina ta

Plantele iubitoare de umbra tind sa aiba mai putina nevoie de atentie. Unele dintre ele sunt plante perene, ceea ce reprezinta un avantaj in volumul de munca depus in fiecare an. O gradina umbroasa iti poate aduce multe beneficii, de la atmosfera relaxanta la munca necesara mentinerii acestei gradini.

Iata in continuare cateva modalitati de a mentine racoarea in gradina ta:

Sanatatea plantelor

Exista un avantaj major al unei gradini umbroase. Cand aceasta este sanatoasa, nivelul de eroziune al solului se diminueaza. Acest aspect este deosebit de important in zona din jurul fundatiei casei. Ocupa-te de nevoile plantelor pentru ca acestea sa fie ferite de boli. Vestea buna este ca plantele iubitoare de umbra tind sa fie mai putin pretentioase.

Plante pentru o gradina umbroasa

Utilizeaza plante iubitoare de umbra care sunt specifice zonei in care locuiesti. Acestea au cele mai mari sanse sa se adapteze in gradina ta si sa fie ferite de boli. Cauta in magazinele de specialitate si cateva plante exotice care prefera umbra. Plantele perene ar trebui sa fie in capul listei, deoarece nu va fi nevoie sa le plantezi in fiecare an si, in functie de ele, ai putea face designul gradinii.

Ca plante iubitoare de umbra, poti folosi Oxalis, o planta ornamentala, Brovalia, datorita dezvoltarii sale rapide si a aspectului deosebit, Torenia, o planta curgatoare cu flori frumoase etc.

Ciupercile si muschiul de copac

Intr-o gradina umbroasa este bine sa existe ciuperci salbatice si muschi de copac, pentru un aspect cat mai natural. Acestea pot fi incurajate sa apara folosind coaja in stare de descompunere luata din padure, folosita apoi pe post de mulci. Muschiul de copac poate fi si desprins de pe un copac din padure, uscat bine si apoi lipit cu pamant moale de copacul din gradina. Acesta din urma ar trebui sa fie intr-o zona umbroasa si umeda.

Foisor in gradina umbroasa

Construieste un foisor sau un pavilion in gradina. De peretii acestuia pot fi suspendate ghivece cu plante iubitoare de umbra sau se pot creste plante agatatoare. Intr-o gradina racoroasa, insa, terasa sau foisorul trebuie sa aiba o deschidere cat mai mare, pentru a lasa aerul sa circule.

Sursa de apa din gradina umbroasa

Un efect placut pe care il are apa pe timp de vara il reprezinta stropii reci. O fantana arteziana racoreste toata zona din jurul ei datorita stropilor care se simt chiar si la o distanta de un metru. Intr-o gradina umbroasa, sursa de apa este bine sa fie una curgatoare, dinamica, nu una statuta.

Gazonul

Foloseste un gazon care este specific zonelor umbroase. In magazinele de specialitate vei gasi acest produs impreuna cu sfaturi pentru intretinere. Poti folosi gazonul ca atare sau in combinatie cu asfaltul, pentru realizarea unor alei racoroase si aspectuoase. Se pot construi diverse modele de alei pentru a pune in valoare rasadurile de flori sau pentru a crea accesul spre zona centrala a gradinii: o terasa, un foisor, o zona de joaca pentru copii etc.

Sursa foto: ltgov.bc.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului