Plante de gradina

#cultivare #iasomie

Iasomia: Cum se cultiva si se ingrijeste aceasta frumoasa si parfumata planta

 

In India, iasomia este cunoscuta sub denumirea de "regina florilor. " Numele de iasomie vine de la cuvantul persan "yasmin" care inseamna "dar al Domnului".

In China, floarea de iasomie simbolizeaza delicatetea feminina, in Siria floarea de iasomie este simbol al Damascului, numit si "Orasul iasomiilor", iar in India floarea este impletita in cununi si prezenta in ceremoniile de nunta prevestind viitorului cuplu dragoste eterna.

Si in afara de faptul ca este caracterzata de un pafum intens, iasomania va decora ca nici o alta planta zidul casei tale, pentru ca se catara. Cu grija necesara iasomia poate deveni o frumoasa tapiserie naturala.

Cum se cultiva iasomia

Ca sa te bucuri de florile si parfumul iasomiei din mai pana in septembrie, va trebui sa-ti rasfeti putin planta. Si este mult mai simplu decat pare.

Iasomia este o planta care prefera clima calda, de aceea are nevoie de cateva ore de lumina pe zi pentru a inflori si a se dezvolta sanatos. Totusi, nu trebuie sa o bata prea tare soarele. Plantarea ei la semi-umbra este o garantie a succesului. Si, in ciuda inclinarii sale pentru clima mai calda, se descurca foarte bine si la frig, atat timp cat radacinile sale vor fi protejate de gerul noptii. Iar acest lucru se poate rezolva cu un pat cald sau cu o patura de gradina termica.

Iasomia poate creste perfect in pamant, dar si intr-un ghiveci simplu. Important este ca radacinile ei sa fie intotdeauna bine drenate (se recomanda amestecarea substratului cu putin nisip pentru a ajuta filtrarea).

Cat trebuie udata iasomia

Vara, la temperaturi ridicate este recomandat ca iasomia sa fie udata la fiecare doua zile, in timp ce iarna poate fi udata o data pe saptamana.

Ceea ce este important este ca planta sa fie ajutata cu ingrasamant organic, atat la inceputul primaverii, cat si la sosirea toamnei. Si un sfat: de multe ori, de la compost incep sa apara si buruienile. Desi nu dauneaza plantei, este important sa le indepartezi cat mai repede pentru a usura propria greutate a iasomiei.

Florile au proprietati curative

Iasomia este una dintre acele plante care are nevoie de lumina pentru a creste in conditii optime si, mai important, pentru a putea face multe flori.

Si asta, pentru ca floarea sa (care nu este doar alba si poate fi si de alte culori, cum ar fi galben sau roz) este cea mai importanta, nu numai pentru decorarea unei gradina, ci si pentru proprietatile sale terapeutice, cand este consumata sub forma de ceai.

Florile de iasomie, bogate in antioxidanti au actiune relaxanta, efect decontracturant, antiseptic, afrodisiac.

Ceaiul de iasomie poate fi folosit si pentru piele, desi aici este mai potrivit uleiul de iasomie. Persoanele cu ten gras ori cu tendinta de ingrasare pot folosi acest ceai pentru ca are un rol semnificativ in reglarea sebumului.

Si, desigur, florile de iamonie sunt foarte cautate pentru a face parfumuri si sapunuri.


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului