Plante de gradina

#ierburi aromatice #plante de gradina #lamaita #cultivare lamaita #ingrijie lamaita

Impodobeste-ti gradina cu o planta magica! Afla cum cultivi lamaita!

Gradina ta poate da, cel putin la nivel olfactiv, senzatia unui spa in aer liber doar prin adaugarea unor tufe de lamaita. Pe langa mireasma dulce pe care o raspandeste, planta are si alte intrebuintari intr-o gospodarie. Calitatile sale terapeutice au transformat-o in mitologia populara intr-o planta magica. Mai multe ritualuri de dragoste au la baza potiuni magice din aceasta planta. Adauga un strop de magie gradinii tale cultivand lamaita!

Aroma magiei

Popular, lamaitei i se mai spune in anumite zone ale tarii si iasomie, neavand insa legatura cu planta originara din Asia. Este de ajuns sa spui miros de iasomie si ai spus totul despre ce inseamna o gradina inmiresmata. Florile ei erau folosite pentru a pastra un miros curat in dulapuri si cuferele de haine, iar funzele se folosesc pentru a da arome mancarurilor.

Soare si sol umed

Cu aspect de arbust, lamaita are anumite pretentii, chiar daca aceasta planta nu cere neaparat un sol bogat. Inainte de plantare este bine ca solul sa fie udat pentru a permite radacinilor sa se fixeze bine. Floarea va prefera zonele insorite sau cu semiumbra din gradina ta. Incearca sa o plantezi in sectoare cu expunere spre sud sau spre vest pentru a beneficia cat mai mult de lumina soarelui.

Rezistenta si descurcareata

Lamaita se poate transforma atat intr-un gard viu pentru anumite zone din gradina ta, cat si intr-o pergola umbroasa, planta avand si calitatile unei plante cataratoare. Florile sale inmiresmate te vor imbata cu mirosul lor din primele saptamani cu caldura de peste 20 de grade. Planta este rezistenta, neavand foarte multi daunatori. In perioadele secetoase, va avea nevoie de mai multe udari.

Parfum de vara

Florile lamaitei vor aparea in lunile mai-iunie, dar durata lor de viata se prelungeste pana in august. Este recomandat sa tunzi tufa dupa ce se scutura florile. Tot la sfarsitul lunii august poti recolta si butasi din planta. Mirosul proaspat raspandit de florile lamaitei o recomanda ca planta ornamentala nu doar in gradina, ci sub ferestrele casei sau chiar in casa. La fel de bine, arbustul poate inlocui cu succes iedera de pe peretii casei tale.

Sursa foto: visoflora.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului