Plante de gradina

#gradina #ingrasamant #apa

Ingrijiri speciale pe care ar trebui sa le acorzi plantelor de gradina

Gradinaritul necesita tehnici, timp si materialele necesare pentru a face o treaba buna. Plantele au nevoie de ingrijire speciala. Sunt fiinte vii si trebuie tratate ca atare.

La fel cum animalele de companie sunt in grija noastra si necesita atentie. Daca ai o gradina plina de arbusti, plante, copaci sau tufe de trandafiri, ele au nevoie sa le dedici timp pentru a le mentine frumoase, puternice si sanatoase.

Ingrijiri speciale pentru intretinerea unei gradini

Apa

S-ar putea spune ca este hrana de baza pentru ca vegetatia sa creasca si sa se inmulteasca. Irigarea trebuie sa fie regulata si fara excese. Udarea nu numai ca ajuta plantele sa creasca, dar impiedica imbolnavirea si le protejaza de insecte.
Se recomanda udarea dimineata devreme sau dupa-amiaza. Evita sa faci acest lucru atunci cand razele soarelui lovesc direct plantele. Cel mai bun moment pentru a uda plantele, mai ales daca sunt in interior, este atunci cand stratul de suprafata al solului este usor uscat.

Ingrasamant

Plantele nu au nevoie numai de apa. Este recomandat sa adaugi substraturi si ingrasaminte in sol sau la irigatii, astfel incat sa creasca in conditii bune. Acest lucru va asigura longevitatea gradinii tale.

O "dieta" bogata in nutrienti si alte elemente le asigura tot ce au nevoie, avand in vedere ca iarba, buruienile, florile si copacii se hranesc cu pamantul. Din acest motiv, trebuie adaugate ingrasaminte pentru a primi cantitati suficiente pentru dezvoltarea lor.

Recomandarea generala este sa "hranesti" plantele primavara si vara, nu si in timpul toamnei si al iernii, adica in perioada de odihna.

Lumina soarelui

Este adevarat ca multe plante nu au nevoie de contact direct cu soarele, dar au nevoie de lumina. Plantele trebuie sa primeasca doza zilnica de lumina. Ideal este sa asezi plantele astfel incat sa fie indeplinite cerintele lor in ceea ce priveste ilumina solara.
Plante de casa trebuie sa stea in dreptul unei ferestre unde sa primeasca cat mai multa lumina indirecta sau cel putin "sa vada cerul."

Atentie la daunatori

Daunatorii de insecte pot actiona in orice moment fara sa observi, de aceea este indicat sa verifici periodic plantele, astfel incat acestea sa nu moara de la o infestare. Daca detectezi un daunator, alege cel mai bun tratament pentru a proteja planta.

Ingrijiri speciale pentru plantele tale

  • Retine ca solurile argiloase sunt mai dificil de lucrat. Sunt mai grele, astfel incat vor avea nevoie de mai multa udare inainte de plantare. Cu toate acestea, retin apa mai mult timp. Asa ca se recomanda spatierea irigatiilor.
  • Foloseste erbicide pentru a controla buruienile.
  • Daca vezi multe furnici langa ghivece, freaca cu lamaie pe margine, astfel incat sa nu se mai intoarca.
  • Ramele ajuta la aerarea solului, dar daca ai un daunator pe gazon, pulverizeaza cu un insecticid usor, apoi cu apa normala. Nu este convenabil sa lasi insecticidul pe stratul superior.

Daca iti plac plantele, fa din aceasta pasiune noul tau hobby, mai ales ca specialistii spun ca contactul cu natura este foarte benefic pentru organism.




 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului