Plante de gradina

#iarna #pomi fructiferi #pomi #taiere pomi #tundere pomi

Invata sa tunzi corect pomii pe timp de iarna

In sezonul rece, cei mai multi dintre cei care au o gradina pun deoparte ustensilele de gradinarit si asteapta zilele mai calduroase de primavara. Stiai insa ca iarna este anotimpul perfect pentru tunderea pomilor din gradina?

Tunderea anuala a pomilor asigura sanatatea acestora si o forma frumoasa, pentru o gradina bine organizata. Majoritatea arborilor foiosi se tund mult mai bine si mai usor in sezonul rece, atunci cand sunt amortiti. Nu este recomandat sa ii tunzi primavara, deoarece pierd prea multa seva, care ii usuca.

Coniferele, in schimb, nu au nevoie de tundere decat pentru a indeparta ramurile uscate sau bolnave. Acestea se indeparteaza in general la sfarsitul verii.


De ce sa tunzi copacii iarna?


Tunderea pomilor iarna ofera o serie de beneficii atat pomilor, cat si gradinii. Pe langa imbunatatirea aspectului, pomii tunsi sunt mult mai sanatosi si mai siguri pentru mediul inconjurator. Prin tundere sunt indepartate ramurile uscate sau bolnave, afectate de boli, insecte, animale sau furtuni.

Chiar daca aceasta lucrare de gradina poate fi realizata oricand, iarna este sezonul perfect. In plus, foliajul pomilor este cazut in mare parte, astfel ca vizibilitatea este mult mai buna. Pomii sunt amortiti, ceea ce inseama ca vor pierde mai putina seva.

De asemenea, anumite specii de pomi emit mirosuri specifice atunci cand sunt tunse. Aceste mirosuri atrag insecte daunatatoare, care pot distruge pomul. Daca pomii sunt insa tunsi iarna, aceasta problema este evitata deoarece majoritatea insectelor hiberneaza in sezonul rece.


De ce tundem copacii?


In sezonul rece, pomii sunt tunsi pentru a le oferi o forma frumoasa, dar si pentru a le intari structura. Prin intarirea structurii, pomii vor avea ramuri sanatoase si viguroase, care nu vor mai fi afectate de vant, gheata sau ninsoare.

In ceea ce priveste forma, pomii sunt tunsi pentru a fi mai placuti din punct de vedere estetic si pentru a se potrivi mai bine cu spatiul pe care il ocupa.


Cum tunzi pomii?


Pentru a tunde pomii, trebuie sa te echipezi cu ustensilele potrivite. In primul rand, ai nevoie de foarfece speciale si manusi de protectie. Inainte de a tunde pomii, este recomandat sa cureti bine foarfecele, pentru a evita o eventuala raspandire a unor boli. Pentru crengile mai viguroase, vei avea nevoie de un fierastrau.

Dupa ce pregatesti ustensilele, urmatorul pas este sa inspectezi pomii. Indeparteaza intai ramurile sau mugurii care se dezvolta la radacina sau pe tulpina pomului. Aceste ramuri nu sunt benefice pentru pom, pe care il priveaza de nutrienti esentiali.

Indeparteaza apoi ramurile uscate sau bolnave. In general, pomii trebuie tunsi foarte putin, insa in fiecare an. In acest fel, te vei asigura ca pomii vor produce fructe sanatoase si gustoase, iar foliajul se va dezvolta frumos. Tunderea masiva poate fi un soc pentru pomi, care nu vor mai produce fructe in anul urmator.

Dupa ce indepartezi ramurile uscate si bolnave, este indicat sa tunzi ramurile din centrul pomului. Trebuie sa te asiguri ca, in centru, pomul nu are foarte multe ramuri. Prin tundere ii vei asigura o structura aerisita care ii permite buna dezvoltare, iar soarele va ajunge la toate ramurile.

Este insa indicat sa nu tunzi ramurile care sunt foarte apropiate de crengile principale. Daca intr-un an ai tuns foare mult un pom, in anul urmator trebuie sa renunti la aceasta operatiune pentru a-l lasa sa se regenereze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului