Plante de gradina

#floare protejata prin lege #floarea de sah #laleaua pestrita #monument natural #flori #romania #plante

Laleaua pestrita - floarea rara, din Romania, care infloreste doar 14 zile pe an

Laleaua pestrita sau "Floarea de Sah" este una dintre cele mai rare specii de lalea de la noi din tara, ba mai mult, aceasta se afla pe lista plantelor pe cale de disparitie, fiind ocrotita de lege. Mai mult, aceasta este considerata monument al naturii.

Floarea de sah se dezvolta in special in zonele salbatice ale Romaniei si are nevoie de o umiditate crescuta fata de restul lalelelor. In prezent, laleaua pestrita creste cu precadere in padurea Danesti, in apropiere de Targul Jiu, dar si in judetul Bistrita-Nasaud, la Odorheiul Bistritei, in padurea Sesul Odorheiului. Pe locuri mai poate fi vazuta si in zone din judetele Gorj, Timis si Maramures, unde umiditatea este crescuta potrivit.

Denumirea de florii vine de la aspectul acesteia. Petalele acestor lalele au culoarea mov-purpuriu si multe pete de culoare roz, ce dau impresia unor patratele.

In padurea Danesti, laleaua pestrita creste pe o suprafata de 100 de hectare si pot fi admirate de oricine viziteaza aceste zone. Turistii au la dispozitie numai cateva zile pentru a admira florile.

"Laleaua pestrita poate fi admirata doar 14 zile pe an. Anul acesta a inflorit ceva mai devreme pentru ca timpul a fost mai calduros. Florile se dezvolta doar in zone salbatice, iar umiditatea joaca un rol extrem de important in dezvoltarea lor. Este un parau care curge prin zona. Terenul este unul argilos, care ajuta laleaua pestrita. Le prieste arealul si flora se combina perfect cu fauna in aceasta zona a padurii Danesti. E foarte multa umezeala aici", a explicat padurarul Romica Prodea, potrivit realitatea.net.

Din pacate insa, aceste flori, desi sunt protejate prin lege, sunt culese de localnici si nu numai, pentru a le lua acasa.

"Este o padure unica in tara. Este un monument al naturii. Pazim din greu pentru protejarea ei, pentru ca oamenii sunt tentati sa mai rupa cate o floare ca sa o duca acasa. Pana acum, anul acesta, nu a fost nevoie sa intocmim acte de constatare a contraventiei. Ne-am facut datoria prin patrulari colective si individuale. Sa speram ca nu vom avea probleme si oamenii vor intelege sa protejeze ce avem noi aici", a adaugat Romica Prodea.

Sursa foto: nicufarcas18.blogspot.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare