Plante de gradina

#plante de apartament #plante de gradina #Leucadendron #ingrijire Leucadendron

Leucadendronul - Plantare si ingrijire

Leucadendronul este o planta sau floare decorativa pe cale de disparitie, din familia Proteaceae, originara din Africa si folosita in special la realizarea buchetelor florale pentru nunti. Nu este o floare spectaculoasa, dar in simplitatea ei, este foarte frumoasa. Conditiile de plantare nu sunt foarte complicate si fiind o planta secetoasa, nu necesita nici ingrijiri foarte dese. Iata cum poti planta si ingriji leucandendronul in gradina ta!


Caracteristicile leucadendronului


Leucandendronul este o specie de plante din familia Proteaceae, originara dintr-o regiunea foarte mica din peninsula Cape, din jurul orasului Cape Town (Africa de Sus). In Africa, acesta este foarte popular si ocupa o foarte mare parte de vegetatia locala.

Leucadendronul este o planta vesnic verde. Creste sub forma unui copac si poate atinge inaltimi de pana la 16 metri. In general, cele mai multe specii cresc in jur de 5-7 m inaltime.

Trunchiul este gros, drept si bine proportionat, iar scoarta este de culoare gri. Frunzele sunt moi si matasoase, argintii, lanceolate. Sunt inalte de 8-15 cm si late de 3 cm.


Plantarea si ingrijirea leucandendronului

Soare si lumina


Atunci cand planuiesti sa iti plantezi un Leucadendron in gradina, este important sa vizezi o zona luminoasa, unde soarele bate timp de cel putin sase ore pe zi.

 

Sol drenat


Leucandendronul trebuie sa fie plantat pe un sol care este foarte bine drenat. De aceea, el se dezvolta foarte bine pe soluri de pe pamant inclinat, atsfel incat sa permita scurgerea excesului de apa si sa nu permita copacului sa balteasca in ea.


In cazul in care spatiul din gradina nu este inclinat sau nu se preteaza conditiilor, este important sa iei masurile necesare si sa modifici solul din zona de plantare, pentru a facilita drenajul acestuia. Acopera pamantul cu parti egale de cate 7.5 cm de ruba, perlit si nisip grosier. Rasfira sau racaie usor amestecul cu o grebla sau lopata.


Gaura de plantare


Dupa ce ati identificat zona cu mediul propice pentru plantarea Leucodendronului, este timpul sa sapi gaura in care il vei introduce.

Gaura de plantare trebuie sa fie de 2-3 ori mai larga decat recipientul in care se regaseste copacul si la fel de adanca ca acesta. Plaseaza leucadendronul cu tot cu recipient in gaura. Fixeaza-l prin adaugarea de pamant amestecat cu turba, perlit si nisip, de jur-imprejurul lui si putin pe deasupra, pana cand se acopera.


Udarea plantei


Imediat dupa plantarea Leucadendronului, uda planta cu putina apa, dar nu exagera. Trebuie sa pui doar atata apa cat sa se ude pamantul si sa ii asigure un mediu suficient de umed pentru a se dezvolta, nu sa musteasca in ea.

Dupa plantare, copacul se uda saptamanal, cam cu aceeasi cantitate de apa, pana cand planta dezvolta o radacina suficient de puternica. Dupa ce observi ca s-a prins, rareste udarea ei la o singura data la 2-3 saptamani, in absenta ploii.

Fiind originara din Africa, o zona secetoasa si cu aer uscat, Leucadendronul este o planta care nu are nevoie de foarte multa apa pentru a creste si a se dezvolta. Asadar, evita tentatia de a o uda foarte des.



Foto: daylilyhill.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare