Plante de gradina

#plante de gradina #plante #plante aromatice

Leustean

Leusteanul (Levisticum officinale) este o planta perena care face parte din familia Apiaceae. Leusteanul este o planta comestibila utilizata adesea pentru a condimenta anumite supe sau mancaruri.

 

Aspect

 

Leusteanul este o planta care poate atinge inaltimi de aproximativ 2-3 metri. Tulpina plantei este ramificata, groasa si tubulara.

Frunzele sunt compuse, au o forma ovala si marginea zimtata. Culoare frunzelor este verde deschis.

Florile cresc desupra tufei si au forma unei palarii. Acestea sunt mici si au culoarea galbena. Din flori rezulta semintele.

 

Cultivare

 

Leusteanul se inmulteste prin seminte. Acestea se planteaza la inceputul primaverii. Leusteanul poate fi plantat atat in gradina cat si in ghivece. Planta are nevoie de un sol compus din pamant de gradina si nisip. Semintele se vor planta la aproximativ 5-10 mm adancime (pentru a fi ferite de pasarile flamande) si 40 cm distanta intre ele.

Lesteanul se dezvolta corespunzator intr-un loc semiumbros al gradinii. De asemenea, are nevoie de umezeala constanta. Asadar uda leusteanul constant, astfel incat solul sa nu se usuce.

Daca este plantat in gradina, se recomanda ca in noptile reci de primavara sa fie acoperit cu un clopot de sticla sau de plastic.

 

Recoltare si depozitare

 

Frunzele de leustean se vor recolta cand tulpina acestuia atinge inaltimea de 20 cm.

Odata culese frunzele pot rezista timp de 2-3 zile la temperatura camerei si aproximativ o saptamana in frigider. Pentru a beneficia de leustean si in timpul iernii, acesta se poate usca si apoi depozita in pungi de hartie , ferite de lumina si umezeala.

 

Proprietati medicinale

 

Leusteanul este cunoscut in medicina pentru numeroasele proprietati medicinale pe care le are. Acesta este utilizat pentru stimularea bunei functionari a aparatului respirator. De asemenea, are actiuni terapeutice asupra aparatului urinar si a sitemeului endocrin.

Daca este consumat cu regularitate, leusteanul ajuta la cresterea imunitatii.

Ceaiul din frunze de leustean este recomandat in cazul unor afectiuni precum indigestie, litiaza renala , anorexie, colici si dispepsie. Ceaiul preparat din semintele de leustean calmeaza durerile de stomac.

Uleiul esential de leustean este recomandat pentru scaderea tensiunii si pentru stimularea diurezei.

 

Proprietati culinare

 

Leusteanul este un ingredient utilizat adesea la condimentarea supelor in intreaga lune, iar in unele regiuni la condimentarea ciorbelor.

Frunzele de leustean sunt folosite frecvent pentru a da aroma preparatelor la care se adauga ardei iute.

De asemenea, leusteanul mai este folosit la condimentarea placintelor cu carne de pui, a legumelor fripte si la prepareare pestelui marin sau a fructelor de mare.

Frunzele proaspete de leustean pot fi adaugate la salate pentru a le parfuma si a le da un gust unic.

Pe langa proprietatile culinare pe care le are, frunzele si florile de leustean mai sunt folosite si pentru ornarea diferitelor mancaruri si chiar a torturilor.

Semintele si radacina de leustean au de asemenea, multiple intrebuintari in bucatarie. Acestea pot fi folosite pentru condimentarea carnii de porc si vita.

Acestea mai pot fi folosite pentru aromarea biscuitilor, in prepararea saratelelor si chiar a painii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare