Plante de gradina

#plante de gradina #plante #loboda

Loboda

Loboda ( Atriplex hortensis) este o planta anuala care face parte din familia Amaranthaceae. Aceasta este folosita in special in bucatarie, la prepararea diferitelor retete culinare.

 

Aspect

 

Loboda este o planta cu tulpina dreapta, care poate ajunge pana la 2,5 m inaltime.

Frunzele sunt asezate alternativ pe tulpina si au o forma aproape tringhiulara. In functie de specie, frunzele acesteia pot fi verzi, rosii sau galbene.

Florile sunt atat masculine cat si feminine pe aceeasi planta. Acestea cresc in varful plantei sub forma de ciorchine si au aceeasi culoare cu cea a frunzelor.

 

Distributie

 

Loboda poate fi intalnita in salbaticie in zonele temperate ale Asiei si Europei. Loboda a fost apoi intens cultivata in aproape toata Europa si Asia. Aceasta a fost introdusa apoi in SUA si Canada. Loboda care creste de-a lungul coastei marine din Maine pana in Virginia, are un gust usor sarat datorita apei marii.

 

Cultivare

 

Loboda se inmulteste prin seminte. Acestea se planteaza primavara, in locuri in care nu sunt plantate alte legume sau flori, la o distanta intre plante de aproximativ 40-50 cm. Acestea prefera locurile semi-umbroase insa pot creste la fel de bine si in locuri umbroase sau insorite, fiind o planta foarte rezistenta.

Nu are nevoie de udari decat in verile secetoase. Udarile se vor face destul de rar insa, lasand pamantul sa se usuce intre doua udari.

Loboda poate fi recoltata la aproximativ 40-60 de zile de la insamantare . Uneori chiar mai devreme, in functie de conditiile meteo, clima si solul in care a fost plantata.

 

Proprietati medicinale

 

Loboda este considerata un bun diuretic. Semintele de loboda amestecate cu vin se spune ca sunt benefice pentru tratarea icterului.

Loboda fiarta cu otet, miere si sare este folosita pentru taratarea gutei.

Cremele preparate cu extracte de loboda sunt benefice in tratarea induratiei.

Loboda contine o cantitate mare de substante benefice organismului uman. Astfel in 100 de grame de loboda se gasesc: 17 g proteine, 3 g grasimi, 56 g carbohidrati, 11 g fibre, aproximativ 2,000 mg Ca, 150 mg P, 10 mg Fe, 2 mg Cu, 500 mg Mg, 800 mg K, 10 mg Mn si 2 mg beta caroten.

 

Utilizare

 

Loboda este utilizata in special ca aliment inca din era Mezoliticului. Aceasta este utilizata pentru prepararea anumitor mancaruri, asemanatoare cu cele de spanac. In unele zone ale Europei este folosita la prepararea supelor sau a ciorbelor.

Frunzele tinere ale acesteia pot fi folosite laprepararea diferitelor salate. De asemenea, frunzele de loboda verzi sunt folosite in Italia la colorarea pastelor fainoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare