Plante de gradina

#ingrijire plante #plante #udare plante #udare plante dimineata

Plante care se uda doar dimineata

Fiecare gradinar bun stie ca este bine ca plantele sa fie udate dimineata sau seara, dar nu multi stiu ca exista unele plante comune care se uda doar dimineata. Momentul in care sunt udate plantele din gradina sau din ghivece este uneori foarte important pentru sanatatea lor.

Expuse la razele puternice ale soarelui, picaturile de apa ajunse pe plante se transforma in mici lupe, care intensifica puterea radiatiilor si pot arde plantele. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care nu este indicat sa uzi plantele in timpul zilei.


De ce este mai eficient udatul plantelor dimineata?

Atunci cand sunt udate dimineata, plantele absorb mai multa apa din sol, iar gradinarul foloseste mai putina apa. Cand pamantul este inca rece, iar soarele nu straluceste puternic, evaporarea apei este minima.

Daca nu poti uda plantele in primele ore ale diminetii, este recomandat sa o faci dupa-amiaza sau seara. Atunci cand intra in perioada mai putin activa a noptii proaspat udate, nu toate plantele din gradina ta se bucura la fel de mult de apa.


Plante pe care sa le uzi dimineata

La prima ora, un gradinar expert va uda mai intai tufele si legumele. Uda tufele de trandafiri, mure, afine si vita de vie dimineata pentru a le ajuta sa aiba o zi cat mai buna.

Cele mai multe legume beneficiaza de udatul matinal, dar pentru unele este obligatoriu: rosii, castraveti, fasole si pepeni. Ia in considerare si consistenta solului cand uzi plantele. Pentru un sol mai nisipos este recomandat sa uzi mai putin si de mai multe ori.


Flori pe care sa le uzi dimineata

Daca vrei ca florile din gradina sa fie in forma in zilele calde ale verii, uda-le dimineata. Begonia, dalia, crizantema, bujorul si muscata sunt cele mai sensibile la aceste schimbari si este recomandat sa faci un efort sa le uzi dis-de-dimineata, chiar daca pentru restul plantelor ai timp abia dupa-amiaza sau seara.

Uda intotdeauna si pamantul din jurul bazei tulpinii, pentru a te asigura ca radacinile florilor tale beneficiaza de-a lungul intregii lungimi de apa.


Pomi fructiferi pe care sa-i uzi dimineata

Acelasi sfat este si mai important la pomii fructiferi, ale caror radacini cresc la distante si mai mari de trunchi. Uda dimineata orice ciresi, meri, peri, piersici si pruni din gradina sau livada ta.

Udand aceste plante dimineata, contribui si la prevenirea bolilor care se instaleaza atunci cand planta ramane in umezeala peste noapte.

Sursa foto: sfgate.com, projar.es

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului