Plante de gradina

#plante mirositoare #plante urat mirositoare #plante ciudate

Plante urat mirositoare

In general, plantele sunt cultivate pentru a infrumuseta gradina sau apartamentul si pentru a parfuma zona. Nimic nu se compara cu mirosul freziilor intr-o dimineata de primavara sau cu cel al iasomiei intr-o seara calduroasa de vara. Si totusi, in lume exista destul de multe soliuri de plante urat mirositoare, pe care cu siguranta nu ti le-ai dori in gradina.

Mirosul pe care il emana forile au mai multe scopuri. In primul rand, cu ajutorul parfumului imbietor, plantele reusesc sa atraga polenizatorii, iar in al doilea rand, mirosul protejeaza florile de daunatori.
 

1 Rafflesia


Rafflesia este cea mai mare planta din lume. Este intalnita cel mai des in padurile tropicale din sud-estul Asiei si are un aspect impresionant. Culorile sunt placute ochiului, insa "petalele pestrite" ascund un secret pe care nu ai vrea sa-l descoperi la fata locului: mirosul ingrozitor.

Rafflesia este o planta parazit, din categoria acelor plante urat mirositoare. Nu are tulpina, infloreste doar o data pe an, iar floarea se deschide doar o data pe saptamana. Mirosul puternic de carne putrezita atrage polenizatorii. Dupa polenizare, floarea se transforma intr-un fruct mare si zemos.



Sursa foto: newscorners.com

2 Arborii ginkgo bilboa

Arborii ginkgo bilboa fac parte din categoria acelor plante urat mirositoare pe care nu ti le-ai dori in preajma. Doar arborii de sex feminin miros urat si fructele. Specialistii spun ca mirosul este foarte puternic si se aseamana cu cel emanat de un ou clocit sau de voma.



Sursa foto: extension.missouri.edu

3 Dracunculus Vulgaris

Dracunculus Vulgaris sau Voodoo Lilly este o planta cu un aspect senzational, insa mirosul urat pe care il emana aproape ca te impiedica sa te apropii de ea. Cunoscute si sub denumirea de "Crini negri", aceste plante urat mirositoare emana un "parfum" de hoit, care atrag insectele ca un magnet.



Sursa foto: davesgarden.com

4 Stapelia gigantea

Stapelia gigantea sau Steaua serifului sunt plante urat mirositoare, care emana o aroma de carne putrezita. Florile sunt grena sau galbene, cu linii rosii fine, si sunt acoperite cu peri.



Sursa foto: feedmycuriosity.blogspot.com

5 Symplocarpus foetidus

Symplocarpus foetidus este o planta urat mirositoare care creste in special in zonele cu umezeala ridicata. Mirosul respingator este cu atat mai puternic, cu cat frunzele sunt rupte. Insectele adora mirosul acestei plante si se grabesc sa o polenizeze.

Symplocarpus foetidus este o planta termogena, temperatura putand ajunge chiar la 35 de grade Celsius. Acest lucru ii permite sa topeasca zapada, astfel ca florile pot sa apara chiar si in timpul iernii.

Sursa foto: fineartamerica.com


Helicodiceros muscivorus

Helicodiceros muscivorus este o planta ornamentala, originara din nord-vestul regiunii mediteraneene. Aceste plante urat mirositoare reproduc mirosul unei bucati de carne intrate in putrefactie. Mirosul este neplacut pentru oameni, insa foarte atragator pentru muste.

Helicodiceros muscivorus sunt plante termogene. Aceasta calitate a lor face ca mustele sa fie atrase in interiorul florii, pentru a intra in contact cu polenul.



Sursa foto: naturamediterraneo.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului