Plante de gradina

#titan arum #plante #curiozitati plante #plante urar mirositoare #floarea cadavru

Plantele cu cel mai urat miros din lume

Atunci cand te gandesti la o floare sau la o planta, oricare ar fi ea, in nici un caz nu-ti vine in minte un miros respingator. Ei bine, exista si plante care emana un parfum nu tocmai placut, ba chiar neplacut de-a dreptul. Acesta este insa "atuul" lor cand vine vorba de polenizare, caci mirosul urat atrage insecte precum muste sau gandaci, care le asigura reproducerea. Iata plantele cu cel mai urat miros din lume!

 

Titan Arum

Cunoscuta sub denumirea de Floarea Cadavru, Titan Arum este planta cu cea mai mare floare neramificata din lume, dar si cu cel mai greu de suportat miros, fiind cultivata in unele gradini botanice de pe glob.

Principalii polenizatori sunt mustele si gandacii. Poate creste pana la 3 metri inaltime, iar inflorirea ei dureaza foarte putin, pana la 48 de ore. Evenimentul este insa unul foarte asteptat, intrucat infloreste la fiecare 4-6 ani.


Symplocarpus foetidus

Aceasta planta este cunoscuta pentru mirosul ei pregnant, similar cu gazele emanate de sconcsi. Creste natural in multe regiuni din Asia si America de Nord si este polenizata de muste. Mirosul este mai puternic daca o frunza este rupta. In plus, este tot o planta termogena, fiind capabila sa genereze pana la 35 de grade Celsius in interior, ceea ce ii permite sa topeasca zapada, astfel ca florile pot sa apara si iarna.


Rafflesia arnoldii

Rafflesia arnoldii produce cea mai mare floare individuala din lume si apare doar in padurile tropicale din Bengkulu, Insula Sumatra, Indonezia si Malaezia. Este de mai multe tipuri, iar cel mai mare are pana la un metru in diametru si o greutate de pana la 11 kilograme. Din cauza mirosului insuportabil, Rafflesia arnoldii isi imparte renumele de "planta cadavru" cu Titan Arum. Planta este protejata prin lege in Indonezia.


Hydnora africana

Cunoscuta atat pentru mirosul de putreziciune, cat si pentru forma de organ genital feminin, Hydnora africana traieste, asa cum ii sugereaza si numele, in sudul Africii. Bobocul incepe sa emane mirosul respingator chiar inainte de a inflori. Insectele sunt astfel atrase si raman prinse in boboc (din cauza unor peri fini de pe suprafata plantei), pana cand acesta ajunge la maturitate si se deschide.



Sursa foto: mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare