Plante de gradina

#iarna #vita-de-vie #vie #protejare vita de vie

Pregateste vita de vie pentru iarna

Vita de vie necesita o atentie deosebita toamna, in special dupa recoltarea ciorchinelor de struguri. Odata ce ai strans recolta, poti incepe sa te gandesti la ce ai de facut pentru a pregati vita de vie pentru iarna.

Spre deosebire de alte plante din gradina ta, vita de vie se are o rezistenta slaba la ger, de aceea trebuie protejata cat mai bine.

Protejarea butucilor

Butucii de vita de vie se protejeaza prin acoperirea totala cu pamant. Acest procedeu fereste vita de inghet. Este esential ca dupa recoltarea strugurilor sa desprinzi coardele anuale, sistemul de sustinere si lemnul multianual. Foloseste un foarfece pentru a taia legaturile facute in perioada de vegetatie.

Dupa desprinderea coardelor, poti executa taierea de usurare, prin care indepartezi circa 30% din coardele anuale.

Ingropatul vitei

Ingropatul vitei se executa dupa aratura de toamna. Cu sapa, fa un musuroi in jurul butucului, iar pe directia randului, in stanga si in dreapta butucilor, ridica un pat de pamant. Coardele lasate la taierea de usurare se curbeaza si se intind cu atentie pe paturile de pamant, apoi se fixeaza spre varf cu pamant.

Spre finele lunii octombrie, dupa caderea frunzelor, butucii care sunt condusi fara tulpina, precum si lastarii de pe cepii de rezerva se ingroapa in sol pentru iernare. Acest procedeu se executa prin desprinderea coardelor si a bratelor de pe araci sau sarma, lipirea de pamant si acoperirea lor cu un strat de sol de 20-30 de centimetri.

La fel trebuie sa procedezi si cu lastarii care se dezvolta pe cepul de rezerva de la baza formelor cu tulpina.

Protejarea prin musuroire

Acest procedeu se executa in special in zonele in care temperaturile din mijlocul iernii coboara foarte rar sub -20 de grade Celsius. Procedeul presupune acoperirea cu pamant doar a zonei de altoire, scaunul butucului si, eventual, primii 2-3 ochi de la baza coardelor cu pozitie inferioara pe butuc.

Maturarea lastarilor si rezistenta la inghet

Gradul de rezistenta al vitei de vie peste iarna este influentat intr-o masura foarte mare de maturarea lastarilor si de rezistenta genetica a soiurilor cultivate. Factorii care influenteaza maturarea lastarilor sunt de natura ecologica, de natura biologica si de natura tehnologica.

Cei de natura ecologica sunt accidentele climatice (in special grindina), cei de natura biologica sunt reprezentati de soiul vitei, iar cei de natura tehnologica variaza intre fertilizarea cu ingrasaminte fosfatice si potasice si incarcatura mare de lastari pe butuc.

Aratul vitei

Aratul vitei se executa dupa terminarea recoltarii. Procedeul se executa intre randuri la adancimea de 18-22 centimetri cu aruncarea solului spre butuci. O data la 3-6 ani se face reinnoirea desfundatului cu administrarea ingrasamintelor. Aceasta reinnoire consta in executarea a 3 fisure (una la mijlocul randului, iar cele laterale la distanta de 25-35 de centimetri de la butuci) la adancimea de 50-55 de centimetri.

De ce sunt importante lucrarile de toamna

Lucrarile de toamna sunt importante pentru ca vita de vie sa reziste frigului din timpul iernii. Prin aplicarea corecta a unor lucrari care influenteaza maturarea coardelor, ai posibilitatea de a asigura butucilor o rezistenta mai mare la temperaturile scazute din timpul iernii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului