Plante de gradina

#ierburi aromatice #rozmarin #palnte de gradina

Rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta lemnoasa, perena, vesnic verde si provine din zona Marii Mediterane. Desi este asemanatoare coniferelor, aceasta planta face parte din familia mentei, Lamiaceae.
Numele de Rozmarin, din latina (Rosmarinus), deriva de la „roua” (ros) si „mare” (marinus) „roua marii”. Aparent a primit aceasta denumire deoarece crestea langa mare.


Rosmarinus officialis este una dintre cele doua specii ale genului Rosmarinus. Cea de-a doua specie este Rosmarinus eriocalyx, originara din Africa si Iberia, este asemanatoare cu Rosmarinus officialis insa nu este folosita foarte mult in scop comercial.
 

 

Descriere

 

Rozmarinul este o planta cu tulpina de dimensiuni medii, acesta putand creste pana la 1.5 -2 metri. Exista insa si specii de rozmarin care sunt taratoare.

Frunzele sunt vesnic verzi, asemanatoare acelor de brad. Acestea au 2-4 cm lungime si aproximativ 2-5 mm latime. Partea superioara este verde inchis iar partea inferioara este aproape alba.

Rozmarinul infloreste vara si are flori de dimensiuni mici de diferite culori: albe, roz, purpurii sau albastre. Tinut in casa, rozmarinul poate inflori si iarna.

 

Cultivare

 

Rozmarinul este o planta ornamentala , rezistenta la seceta, motiv pentru care este intens folosit in decorarea sptiilor verzi, in special in zonele cu climat mediteranean. Este usor de crescut si de intretinut, acesta fiind excelent pentru amatorii in gradinarit. De asemenea, rozmarinul este crescut si ca planta de apartament , in ghiveci, acesta adaptandu-se foarte bine la conditiile din interior.

Rozmarinul are nevoie de un sol bine drenat, format dintr-un amestec de nisip, pamant de frunze si pamant de gradina. Acesta se dezvolta foarte bine intr-un sol alcalin cu un pH de 7-7.8 si o fertilizare adecvata. Rozmariunul trebuie plasat intr-o zona insorita. Daca este plantat in zone umbroase sau semi-umbroase, nu se va dezvolta corespunzator. Multe sepcii de rozmarin nu vor rezista inghetului.

Rozmarinul este usor de tuns, atfel incat sa i se ofere forma dorita, motiv pentru care este folosit ca element de decor. Rozmarinul se poate inmulti prin butasire, taind o ramura mica a plantei si plantand-o in pamant in perioada primaverii. Pentru a prinde radacini, aceasta are insa nevoie de o umiditate crescuta. De asemenea, rozmarinul se mai poate inmulti si prin seminte.

 

Utilizarea in gastronomie

 

Frunzele proaspete dar si cele uscate sunt folosite frecvent in bucataria traditionala Mediteraneana, dar si in alte colturi ale lumii. Rozmarinul are un gust astringent, putin amarui si este foarte aromat. Acesta poate fi folosit la multe preparate culinare, insa este apreciat cel mai mult la garnisirea fripturilor.

Rozmarinul este bogat in fier, calciu si Vitamina B6.

S-a descoperit ca extractele de rozmarin au rolul de a imbunatati functionarea sistemului imunitar si contin acizi grasi Omega-3.

 

Mituri si simboluri

 

Inca din vremuri stravechi se spune ca rozmarinul are proprietatea de a imbunatati memoria.

Rozmarinul era folosit in trecut ca simbol al aducerii aminte la evenimentele importante precum nunti, comemorari si inmormantari , in unele zone ale Europei si in Australia.

De asemenea, in Evul Mediu rozmarinul era asociat cu ceremonia de nunta. Mireasa purta pe cap o coronita din rozmarin. Mirele si invitatii purtau in piept o ramurica de rozmarin. Astfel, rozmarinul a devenit in unele parti ale lumii un simbol al iubirii.

Crengute de rozmarin erau puse sub perna pentru a indeparta cosmarurile.

 

Medicina

 

Studii recente au demonstrat ca acidul carnosic, care se gaseste in rozmarin, are rolul de a apara creierul de radicalii liberi micsorand riscul unui atac cerebral si al bolilor neurovegetative precum Alzeimer si Lou Gehrig.

Rozmarinul contine un numar de compusi bioactivi, inclusiv antioxidanti precum acidul carnosic si acidul rosmarinic. De asemenea, in rozmarin mai pot fi gasiti si alti acizi bioactivi precum acidul camfor, acid cafeic, acid ursolic, rozmaridifenol si rosmanol.

 

Efecte secundare

 

Daca rozmarinul este cules in mod adecvat si utilizat cu masura, efectele secundare sunt minime. In schimb utilizat in cantitati mari, rozmarinul poate provoca alergii ale pielii.

Cercetarile recente facute in Europa au aratat ca rozmarinul interfereaza cu absorbtia de fier. Asadar rozmarinul nu este recomandat persoanelor care au deficiente de fier sau anemie.

Studii de toxicologie efectuate pe soareci de laborator au aratat ca planta este hepatoprotectiva si are proprietati antimutagece. Cu toate acestea, persoanele alergice trebuie sa utilizeze rozmarinul cu precautie.

Uleiul esential de rozmarin este toxic. De asemenea, o cantitate mare de frunze de rozmarin poate cauza reactii adverse precum voma, spasm, edem pulmonar.Este indicat sa se evite consumarea unor cantitati mari de rozmarin, in special in cazul femeilor insarcinate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului