Plante de gradina

#rucola #gradina #plante gradina #cultivare rucola

Rucola

Rucola (Eruca sativa) este o planta anuala comestibila, originara din bazinul mediteranean. Este o planta indragita in bucatarie datorita gustului sau iute-amarui, similar nucii.

Descriere

Rucola sau voinicica este o planta din familia cruciferelor, cu frunze crestate, cu 4-10 lobi laterali si unul terminal si cu aspect similar celor de papadie. Planta are o dezvoltare rapida si poate atinge inaltimi cuprinse intre 20 si 100 cm.

Florile sale au un diametru de 2-4 cm si formeaza un corimb, avand structura specifica florilor din familia Brassicaceae. Petalele sunt de culoare alb cremos, cu firisoare mov, iar staminele sunt galbene. Sepalele se scutura la scurt timp dupa deschiderea florii.

Fructul de rucola are forma de pastaie, cu o lungime de 12-35 mm, in interior aflandu-se cateva seminte comestibile.

Cultivare si ingrijire

Rucola este cultivata pentru frunzele sale, bogate in potasiu si vitamina C. Prefera locurile luminoase sau semiumbrite si plantarea in soluri bogate in substante nutritive si humus, cu un pH cuprins intre 6,00 si 7,00 si un drenaj bun.

Rucola are nevoie de udari destul de frecvente, circa o data la 1-2 saptamani, insa trebuie evitata umiditatea excesiva care estompeaza gustul placut al frunzelor. La polul opus, lipsa apei va determina intensificarea gustului amarui.

Cele mai bune culturi de rucola se obtin primavara si toamna, cand temperaturile au valori medii. Cultivata in gradina, rucola va tolera temperaturi cuprinse intre -4 C si 25 C. Cand temperaturile depasesc 25 C, fructele devin picante, iar planta se maturizeaza cu repeziciune.

Inmultire

Rucola se cultiva si se inmulteste prin seminte. Cultivarea poate incepe in rasadnite sau direct in gradina, dupa sosirea primaverii. In urma plantarii, semintele trebuie udate in fiecare zi, de doua ori, si mentinute la o temperatura de circa 21 C. In situatia cultivarii in interior, frunzele apar rapid, dupa aproximativ 5 zile.

Recoltare

Recoltarea frunzelor de rucola, in scopuri culinare ori medicinale, se realizeaza la circa 30-40 de zile de la plantare. Incepe cu frunzele de la baza plantei, lasandu-le pe cele din partea centrala sa se dezvolte suplimentar pentru o viitoare recolta. Daca preferi gustul mai pronuntat al frunzelor mature, se recomanda sa le oferi timp suplimentar pentru a se dezvolta. Frunzele recoltate se pot pastra in frigider maxim o saptamana.

Boli si daunatori

Rucola poate fi atacata de puricii de varza, dar si de boli precum fainarea si putregaiul umed. In cazul celor din urma, se recomanda aplicarea unui tratament cu fungicide. Daunatorii pot fi eliminati cu ajutorul pesticidelor.

Utilizari in bucatarie

Rucola se consuma, de regula, proaspata, in salate cu rosii cherry, ulei de masline si branza si asociata cu fripturi de vita ori de pui la gratar. Jumatate de kilogram de frunze de rucola contine circa 7 calorii.

Proprietati medicinale

Rucola ofera si beneficii pentru sanatate datorita continutului de vitamina K, potasiu, vitamina C etc. Astfel, consumul de rucola impiedica formarea cheagurilor de sange, prevenind atacurile cerebrale sau infarctul miocardic. De asemenea, rucola contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, datorita continutului de calciu si magneziu.

Foto: patentandthepantry.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului