Plante de gradina

# hortensii #ingrijire hortensia #plante gradina #hortensie

Schimba culoarea hortensiilor cu ajutorul solului

Hortensiile sunt flori senzationale si, spre deosebire de alte plante, au un avantaj major: isi pot schimba culoarea. Te-ai saturat de hortensiile tale roz? Nu te grabi sa le tai. Schimba-le chiar tu culoarea, pentru ca anul viitor sa ai hortensii albastre. Tocmai aceasta versatilitate a hortensiilor le face sa fie plante fascinante.

Asa cum probabil iti imaginezi, nu este suficient sa pocnesti din degete pentru ca hortensiile sa-si schimbe culoarea. In principiu, trebuie sa schimbi pH-ul solului in care sunt plantate.

Daca ai plantat hortensii in ghivece, pentru tine treaba este floare la ureche. Inainte de a-ti arata cum poti schimba singur culoarea hortensiilor, am vrea sa stii ca aceste flori minunate au capacitatea de a-si adapta culoarea in functie de locul in care sunt plantate.

Astfel, daca transplantezi hortensiile albastre din ghiveci in solul din gradina, este foarte posibil ca florile tale sa-si schimbe singure culoarea.

1. Schimba culoarea hortensiilor in roz

Daca ai deja hortensii in gradina si vrei ca acestea sa fie roz, trebuie sa ai grija ca solul sa nu contina deloc aluminiu. Pentru aceasta, este indicat ca toamna sa adaugi o cantitate mica de var in jurul plantei. Varul va ajuta solul sa devina mai putin acid.

Nu ai var la indemana? Atunci foloseste resturi de caramizi. Daca nu ai nici asa ceva, atunci poti incerca sa folosesti un fertilizator cu un nivel ridicat de fosfor. Acest mineral impiedica aluminul sa ajunga la planta.

2. Schimba culoarea hortensiilor in albastru

Hortensiile albastre sunt foarte frumoase si ofera curtii sau gradinii tale un aspect estetic desavarsit, mai ales ca nu foarte multe flori ce cresc sub forma de arbust sunt albastre. Ai hortensii roz sau purpurii pe care vrei sa le schimbi intr-un albastru aproape indigo? Atunci ai nevoie de aluminiu in sol.

Pentru aceasta, poti adauga la baza plantei un compost realizat din coji de fructe, rumegus, scoarta de copac si talas.

Nu ti-ai pregatit compost din timp? Nu-i nimic. Poti folosi un amestec de sulfat de aluminiu si apa (1 lingurita de sulfat la un galon de apa), pe care il torni in jurul plantei. Repeta procedura dupa trei saptamani, pentru a te asigura ca sulfatul de aluminiu ajunge in sol.

Si un fertilizator te poate ajuta sa schimbi culoarea hortensiilor. Ai nevoie de un fertilizator cu un nivel scazut de fosfor, dar cu un nivel ridicat de potasiu.

3. Hortensiile albe isi pot schimba culoarea?

Specialistii spun ca daca esti norocos si ai hortensii albe nu ar trebui sa le schimbi culoarea. Foarte multa lume sustine ca oricum nu ai putea schimba culoarea, indiferent de gradul de aciditate al solului. Cu toate acestea, unii gradinari pun ca ei au reusit sa schimbe culoarea hortensiilor albe printr-o metoda foarte simpla: nu au udat hortensiile timp de cateva luni.

Daca pastrezi hortensiile albe, vei observa ca pe masura ce tufele imbaranesc, inflorescentele capata nuante placute de roz, rosu sau bej.

Este bine sa stii ca nu poti controla intensitatea culorii hortensiilor, din mai multe motive: ereditatea, conditiile meteo (climat cald, climat rece, aer umed, aer uscat), starea de sanatate a plantei etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului