Plante de gradina

#plante de gradina #Cathaya argyrophylla #ingrijire planta

Sfaturi pentru cresterea plantei Cathaya argyrophylla

Cathaya argyrophylla este o specie de copac vesnic verde, din genul Cathaya, familia Pinaceae. Originar din China, acest conifer este rar, cu crestere foarte lenta, cu un aspect deosebit, folosit ca planta ornamentala pentru aspectul sau exotic. Urmatoarele sfaturi pentru cresterea plantei Cathaya argyrophylla te pot ajuta sa o cultivi si sa o ingrijesti eficient la tine acasa.


Aspectul copacului Cathaya argyrophylla


Coniferul Cathaya argyrophylla este o specie protejata, intalnita in diverse regiuni din China, precum Sichuan, Guangxi, Hunan si Guizhou, la altitudini de la 900 la 1800 metri, in paduri subtropicale, cu ploi abundente. Cathaya argyrophylla era cunoscut numai sub forma de fosila pana cand planta a fost descoperita de botanistii chinezi in 1955.

Cathaya argyrophylla creste pana la o inaltime de 20 metri, avand un trunghi drept, in forma de coloana, cu o circumferinta de aproximativ 40 cm. In cazul copacilor ajungi la maturitate, scoarta acestora devine gri inchis, exfoliata neregulat.

Copacul monoic (flori unisexuate, masculine, feminine, pe aceeasi planta) are frunze de un verde inchis, argintii pe spate, cu dimensiuni intre 4-6 cm lungime si pana in 3 mm grosime. Frunzele sunt dispuse in spirale scurte, cu raspandire radiala, de aproximativ 3 cm. Coniferul infloreste in luna mai si produce conuri care se coc la jumatatea toamnei.

Iarna, mugurii copacului au o culoare galben-maronie si o forma ovala sau conic-ovoida. Semintele plantei sunt de culoare verde inchis, in forma ovoida, cu dimensiuni intre 5-6 mm / 3-4 mm.


Cerinte de ingrijire pentru Cathaya argyrophylla


Copac vesnic verde, Cathaya argyrophylla este o planta care se dezvolta cel mai bine in locurile insorite sau partial insorite, intr-un sol foarte bine drenat. Pe langa lumina, planta are nevoie de umezeala pentru a creste. Coniferul este rezistent la vanturi puternice, in perioade de seceta si poate sa se dezvolte chiar si intr-un sol saracacios.

Cathaya argyrophylla este un copac de dimensiuni medii, cu crestere lenta. In natura, coniferul creste in special pe crestele calcaroase, in locuri deschise, unde sunt mai multe plante cu o crestere asemanatoare. Este recomandat ca acest conifer sa nu fie crescut in apropiere de plante cu crestere rapida pentru ca acestea din urma sa nu afecteze dezvoltarea coniferului.

Copacul rezista unei temperaturi de 0 grade Celsius, insa este vulnerabil in perioadele extrem de friguroase, in special daca este vorba despre o planta tanara, care nu s-a fixat inca bine in sol. Initial, coniferul poate fi crescut intr-un ghiveci imprejmuit. Este bine ca planta sa fie ferita de temperaturi foarte scazute pentru a putea supravietui.


Cathaya argyrophylla in gradina


Cathaya argyrophylla este o planta mai putin raspandita si un tip de conifer considerat special, diferit de coniferele obisnuite. Planta este crescuta cu rol decorativ, datorita aspectului sau cu frunze verzi, dispuse in spirala.

Copacul poate fi crescut in sere sau in gradini amenajate cu plante exotice, unde i se asigura conditiile optime de crestere. Pe langa unicitate, planta este apreciata datorita rezistentei sale la conditii diferite.

Sursa foto: pchome.com.tw

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare