Plante de gradina

#plante #flori #gradina

Sfaturi pentru ingrijire Hemerocallis

Hemerocallis este o planta originara din Asia orientala si este cunoscuta la noi sub denumirea de „crin de zi”. Planta se cultiva usor si nu are nevoie de o ingriire deosebita. Totusi, pentru ca aceasta sa dezvolte flori frumoase este bine sa respecti anumite reguli de plantare si ingrijire. Iata care sunt cele mai importante dintre ele:


1 Planta se dezvolta bine daca este amplasata pe un teren insorit, cu lumina solara directa insa se adapteaza bine si in umbra partiala.


2 Hemerocallis trebuie plantat la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie. Se pot planta individual sau in grupuri de 3-4. Pentru inflorirea abundenta planta necesita substante nutritive inmagazinate in anul precedent.


3 Din acest motiv, terenul trebuie imbogatit cu un ingrasamant cu cedare lenta sau cu ingrasamant organic .

Este bine sa stii ca aceste plante sunt adaptabile si se dezvolta bine intr-o varietate larga de soluri bine drenate, preferand totusi o argila adanca si fertila.


4 Incepand cu luna iunie , planta se uda cu regularitate insa retine ca este bine sa lasi terenul sa se usuce intre o udare si alta.

Homerocallis nu necesita o udare abundenta pentru ca un sol constant umed poate duce la putrezirea bulbilor.


5 Totodata, la inceputuil primaverii este bine  sa aplici un tratament preventiv cu insecticid cu amplu spectru si cu un fungicid sistemic, pentru a preveni atacul afidelor si dezvoltarea bolilor fungine, adesea favorizate de clima mai rece si mai umeda.


6 Cand florile nu sunt deschise, frunzele cu aspect de fantana, cu o culoare si o textura eleganta dau un aspect interesant gradinii. Datorita dimensiunilor mari, aceste frunze vor sufoca buruienile si vor forma un covor verde peste sol.


7 Crinii de zi trebuie divizati pentru a-si mentine vigoarea in momentul in care grupurile devin prea aglomerate.


8 De regula planta rezista bine peste iarna, la temperaturi cu multe grade sub zero. Insa bulbii pot fi extrasi din pamant in perioada repaosului vegetativ, depozitati intr-un loc intunecos, rece si uscat si replantati la locul lor din gradina in primavara.

9
In cazul in care nu vrei sa scoti bulbii din pamant peste iarna este bine sa tai tulpinile de la baza dupa perioada de inflorite.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare