Plante de gradina

# foliaj # Sumac #toamna #copac

Sumac, copacul ideal pentru un foliaj de toamna perfect

Cand ne gandim la caderea frunzelor odata cu venirea toamnei, arborii cu frunze rosii ne vin imediat in minte, fiind cei mai impresionanti din intregul peisaj. Un astfel de copac este sumacul, din pacate nedreptatit datorita confundarii lui in mod nefast cu varul lui, sumacul otravitor.

Cum arata sumacul

Sumacul otravitor este atat de temut incat simpla mentionare a acestuia ii poate tine pe unii departe de padure, el provocand iritatii severe ale pielii atunci cand este atins. Acest lucru, insa nu inseamna ca ar trebui evitat si sumacul care nu este otravitor.

Diferenta intre cei doi se face usor comparandu-le fructele. Sumacul otravitor are fructe in cirochini de boabe care atarna pe tulpini mici, fructele fiind oarecum plate, nu perfect rotunde si verzi. Spre toamna ele devin albicioase. Sumacul care nu este otravitor are semintele continute in pufuri inalte, conice si care cresc vertical. Pufurile sunt moi la atingere, iar semintele copacului sunt in interior.

Mai mult, sumacul otravitor creste in mlastini, in timp ce varianta lui neotravitoare prefera solurile bine drenate.

Totusi, nici una din partile plantelor de sumac, otravitor sau nu, nu ar trebui ingerata.

Soiuri de sumac

Exista mai multte tipuri de arbori sumac care nu sunt otravitori. Doua soiuri comune de sumac sunt native din Anglia si anume arborii de staghorn (o varietate inalta de sumac cu o textura paroasa a ramurilor) si arborele sumag neted (creste la o inaltime de 10 m). Amandoua soiurile ofera frunze de toamna foarte frumoase.

Daca aveti un spatiu limitat pentru cresterea sumacului, luati in consideratie varianta arbustului Tiger Eyes, acesta atingand maxim 6 m inaltime si 6 m latime. Coloristica lui este destul de diferita de cea a sumacului obisnuit, avand frunze de culoarea varului, foarte atractive, cu mici tente de rosu sau portocaliu.

Sumacul pentru peisajul de iarna si, totodata, o sursa de hrana pentru pasari

Peisajele de iarna cu zapada trebuie sa fie puntate de culoare pentru a fi si mai atractive, iar pufurile de seminte ale unui Sumac sunt minunate pentru a oferi aceasta culoare. Mai mult, smocurile de seminte se pastreaza pe copacul de sumac intreaga iarna, atragand pasarile salbatice colorate si ajutand la crearea unor peisaje uimitoare.

Semintele de arbore de sumac reprezinta o sursa importanta de hrana pentru pasari pe tot parcursul ierni, si nu numai.

De ce se pune problema eradicarii sumacului

Desi are atat de multe puncte favorabile, arborii de sumac sunt considerati invazivi si s-a pus problema eradicarii lor. Acest lucru este justificat de cresterea sa agresiva, el adaptandu-se foarte usor in orice loc, chiar si in curtile unde nu se doreste prezenta lui. Copacii sumac se raspandesc prin rizomi sub pamant, fiind rezistenti chiar si la conditii vitrege de mediu. Totodata, ei sunt ideali pentru a fi utilizati in proiectele de control al eroziunii solului.

Daca aveti un teren mic si doriti sa cultivati o gradina extinsa fara a pierde prea mult timp cu restrictionarea plantelor invazive, atunci nu cresteti arbori de sumac. Sumacul se poate usor eradica prin taierea trunchiului si rotunjira butucului.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului