Plante de gradina

#trandafiri #plante de gradina #taiere

Taierea trandafirilor si pregatirea pentru iernare

Este bine sa stii ca trandafirii  trebuie taiati toamna pentru a preveni ruperea ramurilor sub actiunea factorilor meteorologici. De asemenea, inainte de instalarea temperaturilor reci, trandafirii se musuroiesc bine ca sa nu inghete peste iarna. Iata cum procedezi pentru a face aceste operatiuni:


1 Taierea trandafirilor


Operatiunea de taiere a trandafirilor implica reducerea taliei tufei si a ramurilor.

La trandafirii tip tufa, taierea se face la o inaltime de 60-70 de cm deasupra solului.

In cazul speciilor de trandafiri urcatori se vor lega ramurile pentru a le oferi protectie impotriva vantului si a zapezii. Ulterior, in primavara, se vor executa taierile specifice, eliminand partile uscate ale plantelor, rezultate in urma inghetului din iarna.

Ramurile macesilor proveniti din portaltoi trebuie si ele taiate, pentru ca trandafirii sa poata acumula mai multe substante nutritive necesare in sezonul rece.

2 Fertilizarea


In luna octombrie, dupa efectuarea taierilor si odata cu aparitia primei brume, este recomandat sa aplici trandafirilor un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de cupru. Astfel vei evita dezvoltarea bolilor aparute in urma cicatricilor lasate pe ramuri odata cu uscarea si caderea frunzelor.

Aplicarea tratamentului se va realiza cu ajutorul unei pompe de stropit sau al unui atomizor, cu o solutie pregatita conform indicatiilor prezentate pe eticheta produsului fitosanitar.


3 Protejarea impotriva gerului


Dupa aplicarea tratamentului pe baza de cupru, este bine sa musuroiesti trandafirii prin acoperirea bazei plantelor cu pamant bine maruntit. Perioada cea mai buna pentru musuroire este sfarsitul lunii octombrie.

Prin musuroire, pamantul va imbraca baza ramurilor si se vor evita bulgarii de pamant ce formeaza goluri de aer si nu asigura o protectie eficienta in caz de vreme rece.

Este recomandat sa eviti protejarea trandafirilor cu ajutorul resturilor vegetale, deoarece exista pericolul aparitiei soarecilor.


Pentru o protejare corecta a plantelor impotriva gerului se iau si urmatoarele masuri preventive :

  • plantarea corespunzatoare, astfel incat punctual de altoire sa fie la nivelul solului;
  • lucrarile de ingrijire ( irigare, fertilizare cu azot, taierile de vara ) trebuie facute in asa fel incat cresterea sa nu fie extinsa pana in octombrie-noiembrie si plantele sa aiba timp sa se pregateasca pentru iarna;
  • asigurarea unui frunzis sanatos prin aplicarea corecta a tratamentelor fitosanitare impotriva bolilor si daunatorilor pe toata perioada de vegetatie;
  • nu se vor aplica toamna taierile scurte.
     


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare