Plante de gradina

#cultivare flori de Allium #ingrijire flori de Allium #flori de Allium #florile de Allium

Tot ce ar trebui să ştii despre florile de Allium - tipuri, sfaturi de cultivare, îngrijire şi utilizare

Florile de Allium sunt apreciate atât pentru frumuseţea lor, cât şi pentru gust şi aromă. Sunt ideale pentru a fi plantate într-o grădină de mirodenii, dar şi pentru a adăuga un plus de farmec oricărei grădini de flori. Datorită florilor superbe care pot fi violet, albe sau în culoarea lavandei, le poţi regăsi deseori în buchetele sofisticate şi rafinate. 

 

Generalităţi despre Allium

Sunt sute de specii de plante perene erbacee cu flori care se încadrează în genul Allium, iar cele mai populare sunt cele culinare, cum ar fi leurda, ceapa, usturoiul sau prazul. Este o plantă care are bulbi şi rizomi, frunze verzi şi o floare globulară a cărei culoare variază ca formă, textură sau culoare de la specie la specie. Florile de Allium sunt ornamentale şi simbolizează prosperitate, noroc şi smerenie. 

Floarea de Allium

Există peste 260 de specii de flori de Allium. Acestea sunt plante erbacee care cresc din bulbi şi au miros şi aromă de ceapă sau de usturoi. Frunzele pot fi subţiri şi lungi sau late şi scurte. Produc mai multe flori globulare formate din ciorchini de flori mici care pot fi albastre, violet, roz, alb şi chiar galben. 

Cele mai populare sunt cele pentru consum şi anume usturoiul, ceapă, leurda sau prazul, dar sunt şi soiurile ornamentale a căror popularitate este în continuă creştere precum Ambasador Allium sau Allium Giganteum. De asemenea, există numeroase specii hibride precum Allium Purple Sensation sau Allium Caeruleum Azureum.

Semnificaţia denumirii

În latină Allium înseamnă usturoi şi se crede că derivă de la verbul grec “aleo” care se traduce prin “a evita”. Acest lucru se poate datora mirosului puternic şi înţepător al usturoiului care te poate determina să îl eviţi. Sunt plante originale din continentele nordice care înfloresc de la sfârşitul primăverii până la începutul verii. 

Utilizările florilor de Allium

Multe specii de Allium, precum ceapa, usturoiul, leurda sau prazul sunt folosite în diverse reţete. Sunt plante cultivate anual care fac parte din culturile agricole importante şi, deseori, nu lipsesc din grădinile de legume.

Pe de altă parte, sunt sute de specii de Allium ornamental! Acestea nu au acelaşi miros intens ca cele culinare şi sunt cultivate pentru frumuseţea incredibilă a florilor şi pentru buchete rafinate.

Regăsim florile de Allium şi printre plantele medicinale! Astfel, Allium Sativum, care nu este altceva decât usturoiul, este renumit pentru proprietăţile sale antimicrobiene incredibile. Consumat ca atare sau sub formă de ulei, usturoiul este deseori utilizat în combaterea şi prevenirea infecţiilor bacteriene, fungice şi virale. De asemenea, se mai foloseşte ca antihistaminic, antispastic, hipoglicemiant sau expectorant. 

Totodată, sunt printre cele mai populare flori cultivate pentru a atrage polenizatori precum albinele sau fluturii.  

Semnificaţiile florilor de Allium

În limbajul florilor, Allium înseamnă simbolizează norocul, răbdarea şi unitatea, iar fiecare culoare are propriul ei mesaj:

  • Purpuriu - regalitate, respect, admiraţie şi tradiţie;
  • Lavanda - tinereţe, eleganţă şi graţie;
  • Albastru - pace, linişte şi onestitate;
  • Alb - puritate şi inocenţă la o nuntă sau un botez şi simpatie şi condoleanţe la o înmormântare;
  • Roşu - dragoste romantică, respect şi curaj;
  • Roz - dragoste platonică, feminitate, afecţiune şi fericire;
  • Galben - bucurie, fericire şi prietenie.

Cultivarea florilor de Allium

Sunt rezistente la frig şi se pot cultiva în grădinile perene şi în cele cu flori ornamentale sau pentru buchete. Prosperă în orice tip de sol bine drenat, au nevoie de soare dar fac faţă şi locurilor parţial umbrite şi se udă rar şi moderat. Pentru fertilizare se recomanda un îngrăşământ pe bază de azot, fosfor şi potasiu.  

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare