Plante de gradina

#stiai ca #plante #plante acvatice

Totul despre plantele acvatice

Toate plantele care cresc in apa se numesc plante acvatice , chiar daca unele plutesc, altele cresc sub apa si altele sunt fixate in apa. Chiar daca se cunosc foarte putine despre aceste plante, modul lor de viata este foarte asemanator cu cel al plantelor obisnuite, insa nevoile si mediul in care cresc sunt cu totul diferite.

1. Numele plantelor acvatice provine de la cuvantul "aqua" din latina, care inseamna apa.
2. Plantele acvatice care plutesc pe apa beneficiaza de un tip de frunze care le ajuta sa se mentina pe suprafata apei.
3. Plantele acvatice care plutesc se hranesc cu lumina soarelui si aer.
4. Plantele care cresc sub apa extrag dioxidul de carbon direct din apa din jurul lor si elibereaza oxigen. Algele se numara printre acest tip de plante acvatice.
5. Frunzele plantelor acvatice care cresc sub apa nu au pori, acestea nu fac flori si respira prin intreaga lor suprafata.
6. Plantele acvatice care cresc sub apa sunt flexibile, elastice, se indoaie usor la fiecare miscare a apei.
7. Plantele acvatice fixate in apa, de tipul nufarului si al lotusului, au radacinile ingropate in malul de pe fundul apei.
8. Staminelelor sunt goale si usoare asa ca florile si frunzele plutesc, iar porii aflati pe frunze si tulpini le ajuta sa respire.
9. Plantele acvatice plutitoare nu au radacini si sunt libere sa se miste oriunde pe suprafata apei. Iarba gastei sau matasea broastei, de exemplu este o planta de acest tip.
10. Plantele acvatice au nevoie constanta de soare pentru a se produce fotosinteza. Din pacate, soarele nu poate trece prin apa decat pana la o anumita adancime.
11. In cele mai multe ape, soarele ajunge la maxim 3-4 metri, ceea ce explica descresterea in cantitate a plantelor acvatice de la o adancime in jos, pe masura ce te apropii de fundul apei.
12. Exceptie fac apele foarte curate si limpezi, unde soarele poate patrunde mai adanc si in profunzime.
13. Pestii sunt primii care profita de bogatia in densitate a plantelor acvatice de sub apa. Din acest motiv, prezenta plantelor acvatice pe suprafata unei apei sau in interior reprezinta primul semn ca lacul sau balta este populata de pesti.
14. In afara ca algele constituie hrana pentru pesti, ele au si rolul de a le oferi acestora adapost de pradatori sau culcus, dar si locul ideal pentru a-si depune ouale in siguranta.
15. Apele curgatoare sau cele in care exista curenti puternici, activitatea agitata a apei poate determina desprinderea plantelor subacvatice sau chiar absenta lor totala.
16. Plantele acvatice plutitoare atrag un numar mare de insecte, care si-au dezvoltat un sistem propriu de camuflaj astfel incat cu greu le poti deosebi. Exemple sunt greierii, paianjenii, lacustele si tantarii, care se confunda deseori cu plantele acvatice pe care stau. Majoritatea acestor insecte se camufleaza pentru a-si surprinde prada.
17. Un tip de planta acvatica foarte des intalnita la noi este matasea broastei, care poate fi clasificata drept un tip de alga filamentara. Aceasta planta apare si se dezvolta mai ales in apele salbatice, bogate in nitrati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare