Plante de gradina

#trandafiri #plante de gradina #cultivare #trandafiri cataratori #cultivare trandafiri

Trandafirii cataratori: cele mai importante aspecte ale cultivarii

Trandafirii cataratori sunt un element decorativ superb in orice gradina bine ingrijita. Pot fi utilizati pentru a decora gardurile gradinii si cresc rapid, capabili sa se plieze exact dupa formele dorite. Ca sa te bucuri de ei, afla cum sa le controlezi cresterea si cum sa-i ingrijesti.

Inainte sa iei decizia de a cultiva trandafiri cataratori, este important sa iei in considerare spatiul pe care il ocupa aceste plante decorative. Chiar daca nu se inmultesc usor, ca buruienile, trandafirii cataratori se dezvolta foarte repede si pot invada spatii care nu le sunt destinate.


Cum alegi trandafirii cataratori

Sunt un element decorativ elegant in gradina si pot oferi boboci cu arome delicate, dar unele soiuri de trandafiri cataratori cresc mai mult decat altele. Cu cat planta se intinde mai mult, cu atat distanta dintre flori este mai mare.

Daca nu ai mai plantat pana acum in gradina ta trandafiri cataratori, opteaza pentru soiuri mici, de 2 m, care infloresc de mai multe ori pe an: Rozadium Uetersen (roz), Schwanensee (alb) sau Santana (rosu inchis). New Dawn (roz), Sympathie (rosu) sau Goldstern (auriu) pot depasi inaltimea de 3 m.


Unde sa plantezi trandafirii cataratori

Cand te-ai decis sa decorezi peretii exteriori ai casei cu trandafiri cataratori, opteaza pentru peretii de est, sud-vest sau sud-est, unde plantele primesc nivelul optim de lumina si umiditate.

Asigura-te ca acoperisul nu restrictioneaza accesul trandafirilor la apa de ploaie si foloseste pamant de calitate, cu continut nutritiv ridicat si cu drenaj bun. Uda trandafirii dimineata si nu le umezi frunzele prea mult.



Suportul necesar pentru trandafirii cataratori

Tufele de trandafiri cataratori nu se pot sustine direct pe zidurile plate. Ca sa asiguri cresterea proportionala a ramurilor este important sa le oferi chiar de la inceput un suport pe care sa se ridice. Foloseste un lemn decorativ, colorat cu o vopsea speciala pentru rezistenta in exterior, chiar daca trandafirii vor acoperi cea mai mare parte a suportului.

Daca ai decis sa imbraci o arcada in trandafiri cataratori, este indicat sa optezi pentru un soi care creste mai mult, pana la 6 m, chiar daca acesta infloreste doar o data pe an: Bobby James (crem) sau American Pillar (rosu carmin cu alb).


Taiere si nevoi speciale

Cand sunt utilizati pentru a acoperi un gard de dimensiuni mici, trandafirii cataratori pot fi taiati mai des, lucru care duce la aparitia unui numar mai mare de boboci. Cresc mai bine atunci cand sunt lasati sa ajunga la dimensiunea de maturitate inainte de a fi taiati.

Taierea se face toamna, dupa ofilirea florilor. Pentru a acoperi cat mai complet o suprafata verticala, lasa intre 3 si 6 tulpini tinere, la o distanta cat mai mare, astfel incat sa nu concureze primavara pentru acelasi spatiu.

In primii ani de viata, poate fi necesar si sa ajuti trandafirii cataratori sa se prinda de suport, cu o sfoara moale, care sa nu le afecteze tulpinile.

Deoarece ritmul de crestere este mai rapid decat in cazul altor tufe, este important sa asiguri cu pana la 50% mai mult ingrasamant pentru acesti trandafiri decorativi.

Trandafirii cataratori sunt sensibili in iernile grele, cu inghet repetat. Acopera ramurile cu o panza groasa de sac si protejeaza radacinile plantelor cu mai mult pamant sau cu mulci.


Surse foto: Preciolandia.com, Dennis7dees.com, Organicrosegardening.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului