Plante de gradina

# ingrijire tuberoze #tuberoze

Tuberozele, florile care te cuceresc cu mirosul lor. Ingrijire si inmultire

 

Floarea cu un miros puternic si nobil. Tuberoza sau chiparoasa (Polianthes tuberosa) este o planta erbacee perena, din familia asparagaceelor, originara din Mexic, dar care a prins foarte bine in Europa si Asia.

Tuberoza are o tulpina inalta de circa 100 cm si o tulpina subterana sub forma de bulbo-tubercul, flori albe mari, placut mirositoare si infloreste din iunie pana in octombrie. Se cultiva ca planta ornamentala pentru flori taiate. In unelele tari florile si bulbii sunt folositi ca remediu in tratarea unor boli.

Tuberoza este larg raspandita, inclusiv in Romania ca planta ornamentala. Pe timpul verii, tuberozele se uda si se curata de buruieni. La noi in tara, din cazua temparaturilor scazute pe timpul iernii, bulbii trebuie scosi din pamant, scuturati de pamant si pusi la pastrat in pungi de hartie, in loc intunecat si racoros.

Cum se inmulteste tuberoza

Aceste plante se inmulteste numai prin bulbi, care cresc in pamant prin multiplicarea radacinii plantei-mama. Sau se cumpara de la magazinele specializate. Bulbii mari care au facut flori trei ani consecutivi nu vor mai face si in al patrulea pentru ca planta are o durata de viata cu floare de doar trei ani, asa ca atunci cand ii scoti ii poti arunca. In primii trei ani de la plantare, bulbul, destul de mititel, nu va produce si flori, ci doar frunze. In primavara, in aprilie, acestia se planteaza la o adancime de 10 cm, iar pamantul sa fie amestecat cu argila si nisip, bine drenat. Se uda moderat pana va inflori, cind va avea nevoie de mult mai multa apa.  

Boli si daunatori

Daca substratul nu este bine drenat ii pot putrezi radacinile. Poate fi atacata de acarieni (in special paianjenul rosu) si de purici, musculita alba si melci. Solutia ar fi dezinfectarea solului, dar cere sfaturi precise de la specialisti fito-sanitari, pentru ca unele solutii pot ataca planta, si nu daunatorii.

Tuberoza iubeste caldura

Planta prefera spatiile insorite, calduroase, unde soarele ajunge cu usurinta la plante si unde sunt ferite de vant puternic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului