Plante de gradina

#crini #plante de gradina #simboluri

Crinul

Crinii sunt printre cele mai vechi plante cultivate de omenire. In Asia Minor, in timpul celui de-al doiliea mileniu inainte de Cristos, bulbii de crin erau cultivati in scopuri medicinale. Grecii si romani plantau crinii pentru ornament si pentru tratamente medicinale.

In Evul Mediu, crinul a fost asociat cu Fecioara Maria si era un simbol al puritatii. Floarea de crin poate fi astfel regasita in multe picturi ale Fecioarei Maria. In Asia, crinul a fost cultivat din cele mai vechi timpuri ca planta de ornament la curtile regale, dar si pentru a fi consumat in diverse mancaruri.

 

 

Simboluri

 

In poezia grecilor, crinul reprezenta fragilitatea si vocea muzelor. Si in zilele noastre, crinul simbolizeaza puritatea si virginitatea. In antichitate se mai credea ca floarea de crin poate vindeca depresia, iar in Europa era folosita pentru a vindeca diverse boli.

Cu toate ca pentru om au efecte benefice, crinii sunt plante otravitoare pentru caini si pisici. In credinta Fen Shui, crinul este simbolul verii si al abundentei. De asemenea, chinezii cred ca aceste plante simbolizeaza dragostea eterna.

Crinii albi simbolizeaza modestia si virginitatea, cei portocalii pasiunea, iar cei galbeni veselia. Ca simbol religios, crinul reprezinta Trinitatea, dar si Vestirea de catre Arhanghelul Gabriel a nasterii Domnului.

Exista si un mit grecesc foarte interesant, potrivit caruia florile de crin s-au nascut din laptele zeitei Hera. In mitologia romana se spune ca atunci cand Alcmena, mama lui Hercule, il alapta, o parte din laptele de la san a cazut din ceruri. Astfel s-a format Calea Lactee. Cateva din stelele din Calea Lactee au cazut pe pamant, din ele nascandu-se crinii.

 

Origini

 

Prima descriere a crinul apare in China, in Evul Mediu, unde aceste plante infloreau pana la sfarsitul toamnei, in trei variante de culori: rosu, mov si galben. Originea crinilor nu este foarte exacta, insa au fost raspanditi in multe parti ale lumii. Se pare ca exista dovezi de peste 3000 de ani a existentei lor. Aparent, acestia au aparut in bazinul mediteraneean si in Asia.

In antichitate se credea ca aceste plante au proprietati medicinale si erau folosite pentru leacurile diverselor boli. In China, crinii erau purtatori de noroc si alungau spiritele malefice. Exista si alte specii de crini care se gaseau in tarile orientale si care aveau doar flori albe si un miros puternic. Crinii asiatici vin intr-o multitudine coloristica, care impresioneaza privirea. Acesti crini infloresc tot timpul anului, insa nu au miros.

 

Heraldica

 

Florile de crin au jucat un rol important si in istorie. Crinul este asociat cel mai adesea cu monarhia din Franta. Crinul apare pentru prima oara ca simbol heraldic in Franta, in timpul lui Clovis I, in secolul XII. Si in zilele noastre, crinul apare ca simbol heraldic pe armele Regelui Spaniei si ale Marelui Duce de Luxembourg, membre ale Casei de Bourbon.

Crinul poate fi regasit pe numeroase timbre si documente istorice importante, chiar daca nu a fost recunoscut in mod oficial ca simbol al Frantei. In America de Nord, crinul este asociat cu regiunile detinute de francezi, precum Quebec, St. Louis, Louisville sau Louisiana.

Crinul este si emblema orasului Florenta din Italia si a municiupiului Schlieren, din Elvetia. Crinul apare si pe numeroase insigne militare si ca logi al diverselor organizatii. Si arhitectii au folosit motivul crinului in ornamentartea multor cladiri.

Crinii sunt de asemenea unele dintre cele mai frumoase flori ornamentale, care infloresc gratios pe tot timpul verii. Se cunosc peste 100 de specii de crini, de diverse culori, mirosuri si forme. Primele aranjamente florale care contineau si crini au fost realizate in timpul celei de-a optisprezecea dinastii a Egiptului.

 

Descriere

 

Crinul apartine speciei Lilium si este o planta ierboasa, perena, ornamentala. Aceasta planta are flori mari, parfumate, de diverse culori si cu un miros imbatator. Exista peste 100 de speciiu de crini, de divrese forme si culori, de la alb, rosu, roz, portocaliu, lila sau galben. In functie de specie si mirosul crinilor difera, unele avand un miros mai intens, care se mentine mai mult timp, altele neavand niciun fel de parfum. Crinii sunt plante sociabile si impunatoare, care vor transforma o gradina banala intr-una de vis.

 

Proprietati terapeutice

 

Crinul, cunoscut in general ca planta decorativa, era folosit in antichitate si pentru proprietatile sale terapeutice. Bulbul era folosit pentru calmarea afectiunilor respiratorii si pentru sistemul nervos, petalele pentru efectul cicatrizant, bactericid, calmant si expectorant, iar uleiul din radacinile de crin era folosit pentru tratarea afectiunilor urechii si a diverselor afectiuni ginecologice . Crinul mai era folosit si pentru tratarea insomniilor, a ranilor, faringitei, probleme de memorie, nervozitate si tulburari cardiace.

 

Sursa foto : www.pacificbulbsociety.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului