Plante de gradina

#rozmarin #plantare #ingrijire #gradina #ierburi aromatice

Cum sa plantezi rozmarinul

Rozmarinul sau Rosmarinus officinalis este originar din regiunile Mediteraneene. Aceasta planta, desi este asemenatoare bradului, avand frunzele sub forma de ace cerate, face parte din familia mentei, Lamniaceae.

Planta are frunzele intotdeauna verzi si se foloseste in general in bucatarie. Rozmarinul este folosit adesea pentru aromatizarea uleiului, dar si pentru condimentarea salatelor, a fripturilor (in special vanat, miel si pasare), dar si la prepararea diverselor sosuri. De asemenea, acesta mai este intrebuintat in medicina, sub forma de ceai, pentru tratarea diverselor afectiuni, dar si in industria parfumurilor.

In ultimul timp, rozmarinul este adesea folosit ca planta decorativa . El poate fi crescut fara probleme in ghivece, daca i se asigura necesarul de apa si lumina.

 

1 Ce sol i se potriveste

 

Rozmarinul are nevoie de un amestec format din doua parti pamant de gradina sau pamant de flori cumparat special din magazin. La acesta se vor adauga o parte nisip si o parte pamant de frunze. Este important ca solul sa aiba un drenaj bun, pentru ca excesul de apa sa se poata scurge usor si sa nu ramana la radacina acestuia.

 

2 Cum se inmulteste

 

Semintele se pot cumpara de la orice hypermarket sau din magazinele de bricolaj , de la raionul cu plante. De asemenea, poti achizitiona rasaduri de la magazinele specializate sau din plafar.

Daca optezi pentru inmultirea prin seminte a rozmarinului este important sa stii ca acestea incoltesc foarte greu. Este bine ca semintele sa se planteze la inceputul primaverii si cel tarziu la sfarsitul lunii mai. Indiferent daca vrei sa cresti rozmarinul in ghiveci sau in gradina este bine ca mai intai sa plantezi semintele intr-un ghiveci provizoriu.

Pune amestecul special de pamant intr-un ghiveci, lasand o distanta de aproximativ 3 cm fata de gura acestuia. Umezeste pamantul, insa ai grija ca acesta sa nu fie imbibat cu apa. Presara semintele de rozmarin pe toata suprafata ghiveciului si mai adauga deasupra un strat de aproximativ 0.5-1cm de pamant, pe care l-ai umezit usor in prealabil.

In cazul in care incoltesc multe dintre semintele plantate, pe parcurs ce acestea cresc se pot muta in ghivece diferite sau se pot rari, lasand doar 2-3 fire intr-un ghiveci. Cand plantele vor creste suficient (10-20cm) firele se vor muta in ghivece separate pentru a avea suficient loc de crestere.

Rozmarinul se va putea replanta in gradina abia in primavara urmatoare.

 

3 Cum se ingrijeste

 

Deoarece provine dintr-o zona Mediteraneeana, rozmarinul are nevoie de multa lumina pe toata perioada anului. In perioada de primavara si vara, planta necesita fertilizare lunara a solului.

Udarea rozmarinului se face o data pe saptamana in anotimpul rece, iar in anotimpul cald odata la doua zile. Planta nu are nevoie de multa apa ci doar de putina umezeala. In cazul in care tii rozmarinul in ghiveci este indicat sa pui apa in farfuria acestuia si nu direct in ghiveci, pentru ca planta sa-si poata trage doar atata apa cat are nevoie. In schimb, un rozmarin tinut in curte se va uda doar atunci cand solul este uscat. In ambele cazuri udarea se face seara, dupa apusul soarelui sau dimineata cand este inca racoare.

Rozmarinul poat fi tinut fara probleme in exteriorul casei in perioada calda, insa in perioada rece se recomanda mutarea acestuia in interior pentru a-l feri de inghet.

In cazul in care nu-l poti tine in interiorul casei, protejeaza-l de frig, invelindu-l cu o folie de plastic, pe care in prealabil ai gaurit-o din loc in loc, pentru ca aerul sa poata patrunde in interior. Daca nu gauresti folia, planta nu va mai putea respira. De asemenea, in interiorul invelisului se va forma umezeala, care va duce la mucegairea plantei.

ATENTIE! In zonele cu ierni mai friguroase (de deal sau de munte) este posibil ca rozmarinul sa nu reziste in curte in anotimpul rece!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare