Plante de gradina

#regina noptii #parfum #floare

Regina noptii (Nicotiana)

Frumusetea ei este fermecatoare, iar mirosul ei te seduce. Nicotiana, sau Regina Noptii , este o floare care castiga din ce in ce mai mult simpatia cultivatorilor. Infrumuseteaza gradinile cu trompetele colorate ale florilor, care atrag coloniile de fluturi. Regina noptii este o planta apreciata pentru statura impresionanata si pentru parfumul delicios pe care il emana la lasarea serii.




Origine


Putini stiu, insa Regina Noptii este o planta din care se obtine tutunul, mai precis din frunzele acesteia. In multe parti ale lumii, Regina Noptii este cultivata pentru productia de tutun. Numele de Nicotiana i-a fost dat in onoarea lui Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia, care in 1559 a trimis la curtea regala a Caterinei de Medici cateva plante din aceasta specie pentru a fi folosita in scopuri medicinale.


Istorie


Istoria acestei plante oranmentale este eclipsata de relatarile despre specia de Regina Noptii din care se obtinea tutunul. Calatorii din Lumea Noua au adus tutunul si in celelalte colturi ale lumii. In anul 1800, Regina Noptii a castigat popularitate in randul gradinarilor, datorita frumusetii florilor si mirosului imbatator. In America si in Anglia, Regina Noptii cunoaste adevartul succes. In Anglia, in epoca Victoriana, Nicotiana era cultivata in parcuri si gradini publice, pentru frumsuete si in special pentru mirosul nemaiintalnit.

Regina Noptii a fost si o planta adulata de scriitori si poetii, care au facut adeseori referire la ea in operele lor. Forma de stea sau trompeta a florilor si mirosul fermecator al acestei plante, i-au facut pe scriitori sa creeze adevarate povesti de dragoste al caror martor tacut erau florile de Regina Noptii.


Descriere


Regina Noptii este o planta originara din America de Sud, si foarte apreciata in lumea intreaga. Aceasta floarea indulceste aerul de seara al verilor caniculare. Regina Noptii este o planta perena, destul de inalta, putand ajunge la o inaltime de peste 1 metru, cu flori de diverse culori, de la alb, si rosu, pana la roz, mov sau galben. Aceste plante sunt cunoscute pentru mirosul pe care il emana la lasarea serii, insa exista si specii care infloresc in timpul zilei si nu au miros deloc. Aceste plante sunt otravitoare daca sunt ingerate.
 
Sursa foto : www.beekenkamp.nl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului