Amenajarea gradinii

#bazin #fantana #amenajarea gradinii #sfaturi practice #iaz

4 idei pentru spatii mici de apa in gradina

Este primavara, pasarelele canta, natura este vie, iar gandurile iti zboara la gradina ta ce parca ar avea nevoie de o schimbare in acest an. Si ce poate fi mai frumos, mai reconfortant si mai atragator decat susurul apei printre copacii si plantele tale? Daca nu ai deja o piscina si ravanesti la o mica oaza care sa te incante in zilele stresante, iata cateva idei de amenajare a gradinii. Desi implica sisteme de drenare si de recirculare a apei, aceste mci spatii nu sunt atat de costisitoare pe cat par la prima vedere.


1. Fantani

In magazinele de bricolaj exista nenumarate modele de fantani de gradina cu preturi accesibile. Alege modelul care se potriveste cu designul si tema gradinii tale, care iti va accentua si mai mult spatiul exterior.

Exista unele modele pe care le poti monta chiar si intr-un iaz. Atentie la marimea fantanii, caci ea trebuie sa fie proportionala cu marimea curtii tale. Impreuna cu fantana iti va fi livrata si o pompa de recirculare a apei.


2. Iaz miniatural

Atunci cand te decizi sa-ti infrumusetezi gradina cu ajutorul unui iaz miniatural, trebuie sa tii cont de locatie. Daca vrei plante sau peste in el,iazul trebuie sa nu fie in bataia directa a razelor soarelui, dar nici in totalitate acoperit de umbra copacilor. Specialistii spun ca intre 4 si 6 ore de soare pe zi sunt suficiente pentru a ca alegele sa nu se dezvolte in apa. Izoleaza groapa facuta cu ajutorul unui plastic impermeabil, iar apoi umple-o. Crinii sunt una dintre speciile de flori care se dezvolta bine in apa.


3. Bai pentru pasari

Baile pentru pasari sunt o modalitate excelenta de a-ti personaliza spatiul si a aduce un suflu de prospetime gradinii tale. Vei putea sa te relaxezi in timp ce vei urmari vrabiute, randunici, canari, pitulici sau chiar porumbei in timp ce se vin sa bea sau chiar sa se scalde in apa.

Ai grija ca adancimea "baii" sa nu depaseasca 6 centimetri pentru a nu risca innecul pasarilor. Schimba apa de pe o zi pe alta, pentru a o pastra proaspata si curata.


4. Bazin cu apa

Bazinul cu apa are caracteristicile atat ale unei cascade, cat si a unei bai pentru pasari. Bazinele pentru apa sunt de diferite modele, iar frumusetea lor consta atat in efectul vizual pe care il au, cat si in starea de relaxare pe care sunetul apei curgatoare o produce.

Apa se scurge intr-un alt bazin, de obicei ingropat in pamant, iar de acolo este recirculata cu ajutorul unei pompe de recirculare. Metoda acestor bazine este importata din Japonia.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului