Amenajarea gradinii

#ingrijire plante #plante gradina #ingrijire gradina #design gradina

Ce faci cand plantele cresc prea mult in gradina ta

Orice gradinar isi doreste sa vina acel moment in care semintele s-au transformat in plante si locurile goale din gradina s-au umplut cu flori. Exista, insa, perioade in care lucrurile scapa de sub control. Ce faci, asadar, cand plantele au crescut prea mult si in loc de o gradina frumoasa, totul pare haotic si obositor? Exista cateva solutii pentru aceasta problema.


1 Fa curatenie in gradina


Cand plantele au crescut prea mult, este timpul sa faci curatenie in gradina. Smulge buruienile si adauga un strat de mulci pentru a impiedica cresterea acestora. Verifica toate plantele cu crestere rapida si fa-le o toaletare acolo unde este cazul. Indeparteaza plantele in exces, mai ales pe cele care iau resursele naturale din sol ale altor plante sau care le umbresc mai mult decat ar trebui. Nu lasa in gradina nicio planta uscata.

Dupa curatenie, poti vedea mai bine ce design este cel mai potrivit cu plantele cu care ai ramas.


2 Delimiteaza plantele de gazon sau alee


Pentru ca o gradina sa nu mai arate haotic, ai nevoie de linii foarte bine definite. In acest fel, zonele sunt delimitate intr-un mod coerent, ceea ce da aspectul de ingrijit. Pentru a defini linii in gradina ta, delimiteaza vizual zona gazonului de zona in care cresti plante.

Gazonul trebuie sa se opreasca inainte de rasadurile cu flori. Foloseste caramizi, pietre sau un alt material pentru a imparti cele doua zone. Lasa sa se vada si pamantul pe care cresc florile tale, pentru un aspect curat, aerisit. Smulge buruienile si sapa pamantul pentru a-l oxigena si pentru a scoate in evidenta culoarea sa inchisa.

O alta modalitate de a delimita vizual gazonul de plante este sa ridici putin patul de plante.


3 Schimba designul gradinii acolo unde este necesar


Cand plantele au crescut prea mult in gradina, s-ar putea ca tufele sa blocheze accesul in unele zone. Creeaza alei intr-o zona a gradinii cu prea multe tufe, renuntand la plantele in exces. Asaza in capatul aleii ceva interesant, precum o tufa de flori albe, o banca, o statuie sau altceva ce inseamna privitorul aflat in celalalt capat sa parcurga toata aleea.

Daca sunt prea multe plante de mica dimensiune, trebuie realizat un echilibru prin adaugarea unor plante inalte. Uneori, pentru a obtine un efect vizual placut, tot ce ai de facut este sa plantezi un arbust. Acesta asigura interesul vizual pe verticala.

Sursa foto: baylor.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare