Amenajarea gradinii

#compost #preparare compost #ingrediente compost

Depozitarea compostului

Compostul reprezinta un ingrasamant natural pentru sol, ideal pentru orice plante de gradina si din casa. Daca iti doresti sa iti pregatesti propriul container cu compost, este important sa fii la curent cu cateva reguli referitoare la depozitarea sa.
 

Ingredientele unui compost reusit


Inainte de a avea in vedere depozitarea compostului pentru gradina de anul urmator, este esential sa te gandesti la ingredientele pe care este indicat sa le adaugi pentru a obtine rezultatul scontat. De regula, poti adauga in compost o varietate larga de ingrediente, cu mici exceptii.

Astfel, din compostul tau nu au voie sa lipseasca produsele organice verzi, si produsele brune, la care se adauga elemente precum prosoape de hartie, pungi de hartie, coji de oua sau ziarele cu tus negru.

Din categoria produselor organice verzi fac parte ingredientele care activeaza procesul de generare a caldurii in interiorul compostului. Dintre acestea mentionam buruienile tinere, frunzele verzi, gunoiul de la gaini, iepuri si porumbei, plus iarba proaspat cosita. Numai bune sunt si cojile de fructe si legume, zatul de cafea si frunzele de ceai infuzat.

Din categoria ingredientelor brune, care constituie "fibra" compostului tau, fac parte frunzele de toamna, plantele uscate, rumegusul, bucatile de carton sau fanul.
 

Containerul potrivit pentru compost


Este adevarat faptul ca poti oricand sa iti prepari compostul direct pe sol, in gradina, insa metoda nu este recomandata din cel putin doua motive: risti sa produci multa mizerie, iar gramada de resturi va atrage animale nedorite in gradina ta. Prin urmare, cel mai indicat ar fi sa gasesti un container, de cel putin 1 metru cub, in care vei putea depozita o cantitate suficienta de ingrediente pentru compost.

Retine ca recipientul pentru compost poate fi depozitat si in interiorul casei, cum ar fi intr-un colt de bucatarie. In acest caz, opteaza pentru unul de dimensini reduse, care sa nu te incomodeze.

Materialul ideal este plasticul, intrucat containerele metalice vor rugini, in cele din urma, din cauza umezelii din interiorul compostului.
 

Depozitarea compostului pregatit


Compostul obtinut in urma degradarii ingredientelor verzi si brune poate fi utilizat imediat in gradina, insa, la fel de bine, poate fi depozitat pentru a fi folosit la nevoie. In cel din urma caz, vei avea nevoie de saci mari de plastic in care sa indesi o cantitate cat mai generoasa de compost.

In continuare, este important sa depozitezi sacii cu compost intr-o incapere uscata. Verifica umezeala compostului depozitat cel putin o data pe saptamana pentru a te asigura ca acesta nu s-a uscat. La nevoie, adauga apa.

Totodata, poti depozita compostul si in containerul in care l-ai pregatit. Conditia este, insa, sa ii fixezi temeinic capacul (atat pentru a preveni imprastierea unor mirosuri neplacute, cat si pentru a-i asigura conservarea optima). Si in acest caz este indicat sa verifici umezeala compostului o data pe saptamana si, daca este necesar, sa adaugi apa, amestecand temeinic pentru a o repartiza uniform.

Nu in ultimul rand, este important sa retii ca depozitarea pe termen lung a compostului nu reprezinta cea mai buna varianta pentru plantele tale, intrucat acest ingrasamant natural isi pierde in timp proprietatile nutritive. Daca iti doresti sa ii prelungesti durata de viata, adauga-i periodic noi ingrediente.

Foto: preparewise.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului