Amenajarea gradinii

#folie de mulcire #gradina #mulcire

Top 13 secrete pe care trebuie sa le stii despre folia de mulcire

Gradinile cu fructe si legume au nevoie de folie de mulcire preforata pentru o crestere rapida si sanatoasa. Folia de mulcire este un strat de protectie al pamantului ce ii schimba efectele climatice, mentinand umiditatea in sol si impiedicand cresterea buruienilor. Se poate folosi total sau partial (pe randuri) in gradini, pe camp, in zone delimitate, sere si solarii.

Cea mai recomandata perioada pentru efectuarea mulcirii este primavara sau toamna, in functie de cultura, dar operatiunea se poate realiza toata vara. De ce e bine sa folosesti folie de mulcire perforata? Deoarece poate reduce cantitatile de apa utilizate si frecventa irigarilor, precum si numarul de boli si daunatori.

13 informatii utile despre folie de mulcire perforata

1. Grabirea recoltarii - folosind folie de mulcire cresti temperatura solului, asigurand o vegetatie mai rapida si o recoltare cu pana la 14 zile mai rapida fata de plantele fara mulci. Avantaj: recolta timpurie.

2. Controlul buruienilor - culoarea foliei impiedica aparitia buruienilor, pentru ca impiedica soarele sa ajunga la plante. Practic, este o folie antiburuieni. Avantaj: lipsa buruienilor in culturi.

3. Reglarea umiditatii in sol - foloseste folie pentru mulcire si vei preveni seceta, dar si excesul de apa de la radacini. Avantaj: diminueaza numarul de irigatii.

4. Reducerea pierderilor de ingrasaminte din sol - inainte de aplicarea foliei, trebuie sa folosesti fertilizatori cu eliberare lenta sau sa utilizezi instalatie de irigare prin picurare. Avantaj: ingrasamantul nu este irosit.

5. Roade bogate si de calitate - folia nu permite fructelor sa stea direct pe pamant, evitand astfel deteriorarea lor. Avantaj: culturi de calitate superioara.

6. Reducerea compactarii solului - solul acoperit ramane la fel ca inainte de aplicarea foliei. Avantaj: pamantul ramane bine aerat.

7. Reducerea taierilor radacinilor - daca folosesti folie de mulcire perforata in timpul efectuarii lucrarilor de intretinere, vei preveni taierea radacinilor cu unelte. Avantaj: pastrarea integrala a culturii.

8. Indepartarea insectelor - culoarea alba sau argintie a foliei reflecta lumina si face ca insectele sa nu mai vada plantele. Avantaj: lipsa insectelor.

9. Protejarea radacinilor de schimbarile bruste de temperatura - folia de mulcire impiedica incalzirea in exces pe timpul verii si inghetul pe timpul iernii. Avantaj: plante sanatoase indiferent de schimbarile climatice.

10. Indepartarea daunatorilor - Avantaj: protejeaza plantele de daunatori.

11. Controlul stropirii - foloseste folie de mulcire si vei impiedica stropirea cu noroi a plantelor, pe timp de ploaie sau cand uzi gradina. Avantaj: plante curate.

12. Evitarea mucegaiului - folia impiedica formarea mucegaiului pe capsune sau dovleac. Cultivatorii folosesc frecvent folie de mulcire pentru capsuni, aceasta avand caracteristici esentiale pentru buna crestere a fructelor. Avantaj: plante fara mucegai.

13. Aspectul estetic si practic - amplasata sub culturi decorative, aceasta ofera un aspect ingrijit si natural. Avantaj: gradini ingrijite, cu un aspect placut.

Folia are un impact direct asupra luminii, aceasta fiind responsabila pentru crearea caldurii si a culorilor. Folia de mulcire perforata poate avea efect asupra cresterii sau scaderii temperaturii, in functie de culoarea acesteia.

Folie de mulcire neagra:

Daca optezi pentru folie de mulcire neagra, aceasta culoare blocheaza transmisia luminii, prevenind cresterea buruienilor, evaporarea apei din sol si aparitia insectelor daunatoare, in cazul legumelor si al florilor.

Se recomanda pentru culturile de capsuni si legume, dar nu este indicata pentru utilizare in sere si solarii pentru mulcirea legumelor extra-timpurii, deoarece tine solul rece si intarzie timpurietatea culturilor.

Ca dezavantaj, amintim ca pe solurile nisipoase, cand temperaturile sunt ridicate, solul se poate supraincalzi, iar plantele pot sa aiba de suferit. Pentru culturile de camp, sere si solarii, pe timpul verii se recomanda sa se foloseasca folie de mulcire neagra.

Mulciul trebuie tinut pe toata durata plantatiei, altfel se schimba regimul de caldura, aeratie si umiditate din sol, creand conditii nefavorabile pentru microorganismele aerobe si radacini.

Pe site-ul www.emenatwork.ro gasesti o serie de produse de la Tenax, destinate in functie de intrebuintare: folie de mulcire pentru rosii, folie de mulcire capsuni, folie de mulcire pentru legume, folie mulcire salata, folie mulcire pepeni, folie mulcire alba, folie mulcire neagra, folie de mulcire perforata, astfel incat oricine sa se poata bucura de o gradina ingrijita. Consultantii eMenatwork sunt pregatiti sa iti recomande tipul de folie de care ai nevoie pentru ca gradina ta sa fie mereu roditoare.

Avand in vedere toate cele prezentate mai sus, cu siguranta folia de mucire te poate ajuta sa ai o gradina curata, ingrijita, bine pusa la punct!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului