Amenajarea gradinii

#plante de gradina #culori #flori #amenajare gradina

Cum sa amenajezi gradina in functie de culorile florilor

Daca planuiesti o reamenajare de proportii a gradinii, afla ca unul dintre criteriile de care ai putea tine cont este culoarea plantelor pe care planuiesti sa le inserezi in perimetrul sau. Cu putina imaginatie, efortul poate da rezultate spectaculoase. Iata cateva idei!


Posibilitatile sunt nelimitate


Pornind la cromatica plantelor tale, acestea pot fi amplasate in cele mai diverse chipuri pe suprafata gradinii. In continuare, insa, vei descoperi idei de amenajare a gradinii care plaseaza plantele in grupuri de aceeasi culoare, diferentele fiind doar de nuanta.

Aceasta abordare este usor restrictiva, dar practica, in acelasi timp, intrucat variatiile cromatice reduse iti ofera garantia faptului ca alegerile tale vor fi in tonuri compatibile.


Pata luminoasa in gradina


Pentru inceput, daca iti doresti sa atragi lumina intr-o anumita zona a gradinii, nu trebuie decat sa o infrumusetezi cu ajutorul unor plante deschise la culoare, in tonuri de galben si orange. In acest sens, ai putea sa plantezi, in diverse aranjamente, galbenele , dalii galbene si portocalii si/sau hamei.


Marcheaza gardul gradinii


Gardul de lemn al gradinii, care nu ofera nimic din punct de vedere estetic, poate fi infrumusetat cu ajutorul unor crini. Intrucat coloritul lor poate varia, opreste-te asupra unor specii (daca vrei sa folosesti mai multe) compatibile din punct de vedere cromatic. Indiferent de optiune, efectul va fi spectaculos - spre exemplu, crinii portocalii sau rosiatici vor marca frumos un gard simplu pe durata verii, evidentiindu-se pe fundalul verde.


Mizeaza pe tonuri de roz


La sosirea toamnei, poti crea un colt vesel, in tonuri de roz, plantand crizanteme "Ryan's Pink", margarete roz, salvie. Printre ele poti insera inalte si chiar si palcuri de plante Salvia leucantha, care vor completa peisajul cu flori de culoare mov.


Accentueaza decorul cu liliac


Cea mai raspandita culoare a florilor de liliac este movul. Pentru a te bucura de parfumul si nuantele deosebite ale florilor, ideal ar fi sa plantezi mai mult arbusti de liliac in acelasi perimetru. Spre exemplu, poti ascunde un gard cu ajutorul lor si iti poti delimita vizual proprietatea, pe masura ce arbustii se vor dezvolta, atingand inaltimi de pana la 7 metri.


Pata de culoare la ghiveci


Vrei sa amplasezi in perimetrul gradinii si cateva containere de diferite dimensiuni? Pentru a le scoate in evidenta in timpul sezonului cald nu ar strica sa inserezi in interiorul lor plante viu colorate. Spre exemplu, o alegere inedita se va dovedi trifoiul mov. In jurul ghivecelor cu trifoi mov poti plante Tradescantia pallida, o planta spectaculoasa cu frunze mov-albastrii, care vor completa perfect decorul.


Albastru intens presarat prin gradina


Intr-un singur colt al gradinii sau presarata pe intreaga sa suprafata, poti planta Echinops ritro, deosebita datorita coloritului albastru. In plus, Echinops ritro, cunoscuta si sub denumirea maciuca ciobanului, impresioneaza si prin forma florilor, asemanatoare unor ciucuri (scaieti).

Sursa foto: latin-wife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului