Amenajarea gradinii

#gradina #utilitate #amenajarea gradinii

Gradina ta este utila pentru mediul inconjurator?

Te-ai gandit vreodata sa-ti amenajezi gradina asemenea unui habitat natural astfel incat, pe langa aspectul estetic, sa acorzi o atentie deosebita utilitatii ei in ceea ce priveste protectia mediului? Daca esti o persoana preocupata de mediul inconjurator iti propunem sa-ti amenajezi gradina astfel incat sa se incadreze perfect in natura.

Gradina ta poate deveni casa pentru numeroase vietati daca le asiguri acestora cateva conditii necesare pentru supravietuire.

Pentru ca spatiul din jurul casei tale sa fie un mediu integrat perfect in natura, care sa pastreze habitatul natural al vietatilor, este recomandat sa te ocupi de urmatoarele aspecte:


1 Mancare


Este foarte important ca sa lasi in gradina ta spatii cu plante salbatice. Acestea sunt o sursa importanta de hrana pentru pasari si fluturi.

De asemenea, seamana plante in functie de vietatile pe care vrei sa le atragi in gradina. Spre exemplu, daca vrei sa atragi fluturi cultiva plante ce furnizeaza nectar – aster, coreopsis, echinacea , lupin , brumarele etc.

Ierburile salbatice sunt de asemenea surse de hrana importante pentru diverse specii de insecte. In plus, au un aspect deosebit si pot fi folosite si cu scop decorativ.

Este bine sa suplimentezi periodic sursele de hrana cu seminte, miez de paine, fructe etc.


2 Apa


Apa este foarte importanta pentru toate vietuitoarele. Daca nu ai posibilitatea de a amenaja un iaz, opteaza pentru o fantana decorativa.

De asemenea, asigura-te ca in zilele calduroase de vara in gradina ta exista recipiente cu apa proaspata pentru pasari si diverse vietati.


3 Adapost


Asa cum noi avem nevoie de un spatiu al nostru in care sa ne intoararcem seara pentru a ne odihni, pasarile si insectele au nevoie de asemenea de un astfel de spatiu.

Ca sa asiguri pasarilor un adapost mai ales pe timp de iarna planteaza-ti in gradina arbori si arbusti mereu verzi.

Pinul si cedrul sunt recomandati si pentru ca furnizeaza materie prima pentru alcatuirea cuiburilor. In plus, protejeaza pasarile de vant si ploi in anotimpurile mai reci.

Pasarile mai obisnuiesc sa-si faca adaposturi in tufisurile foarte dese si garduri vii. Poti sa le ajuti sa supravietuiasca construindu-le casute pe care sa le fixezi de trunchiurile copacilor.


4 Siguranta


Daca vrei ca gradina ta sa fie populata de multe vietati trebuie sa incerci sa le feresti cat poti de mult de predatori.

Predatorii sunt o parte importanta a ecosistemului si nu trebuie eliminati in totalitate insa ii poti tine la distanta de gradina ta plantand trandafiri si alte specii de plante cu spini.

De asemenea, plantele mereu verzi si cele cu tufisul foarte des sunt adaposturi excelente pentru pasarile vanate de pradatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului